Проф. Янко Янев: Най-важен приоритет на държавата, без който всички останали не стават, е енергетиката

Автор: Няма коментари Сподели:

Проф. Янко Янев защитава докторска дисертация върху влиянието на атомните централи на околната среда, след което работи като главен асистент, доцент и ръководител на Радиохимичната лаборатория на Софииския университет.

През 1991 година г-н Янев е избран за Председател на Правителствена Комисия по Оценка на състоянието на Атомната енергетика и АЕЦ Козлодуй.

В следващите 6 години г-н Янев ръководи Комитета за Използване на Атомната Енергия за Мирни Цели ( КИАЕМЦ) и заема важни международни длъжности, между които Зам.-председател на Борда на управителите на Международната Агенция за Атомна Енергия, Вицепрезидент на 3-ти комитет на ООН по Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Председателства международни конференции на Г-24, групата CONCERT на контролните органи по ядрена безопасност в Европа и др. Г-н Янев е бил член на Държавната комисия за енергийно регулиране, енергиен консултант на Българо-Руската Инвестиционна Банка и член на български и международни асоциации работещи в областта на енергетиката.

Член е на Нюйоркската академия на науките, на Американското и Европейското ядрени дружества и др.

През 1997 година е поканен на работа в Международната агенциа за атомна енергия, където заема редица важни длъжности: Програмен координатор за Департамента по ядрена енергия, Ръководител на Международната система за ядрена информация.

През 2002 година основава програмата на Агенцията за управление на ядрените знания и е неин ръкводител до 2012 година. От 2012 година е Директор на Института за управление на ядрените знания във Виена.

Предишна статия

В какво инвестират българите? Отговорите и съветите на световния финансист проф. Стив Ханке

Следваща статия

Ивелин Михайлов: Държавната машина е срещу мен! Заплашваха семейството ми! Няма да се дам на мафията!

Други интересни

Вашият коментар