Гръцки бог ли е Зевс?

Автор: Няма коментари Сподели:

*В работата си за предгръцкото население на Елада Юрий Откупщиков представя твърдението, че от основните богове на гърците, само името на Зевс е обяснимо на гръцки език. В това изявление няма логика, защото Зевс е властелинът, на когото са подчинени останалите обитатели на Олимп. Ако неговото име бе гръцко, то защо имената на Арес, Хермес, Дионис и др. не са гръцки?

*Всъщност позицията на Откупщиков е разбираема. Той е без това прави нещо революционно – съобщава за негръцкия характер на най-важните имена на Олимпийските богове. Зевс обаче е фундаментът на гръцката религия, той е върховният бог, чието име е здраво свързано с това на гърците. Да се тръгне срещу виждането, че Зевс не е гръцко божество, навремето е било равностойно на самоубийство.

*Ако разгледаме фактите, мистерията с господаря на Олипм ще изчезне. Откупщиков признава и нещо друго, а именно това, че гр. дума θεός-бог не отговаря на гръцките норми на индоевропейските съотвествия и би трябвало да е *δειός [от по-старо *δεϝιός]. Това е силна индикация, че дедите на гърците са заели думата си за бог от други хора. Това разбира се са нашите предци, влезли в историята под името траки.

*В далечното минало те населяват Тесалия, Пелопонес, Атика, Фокида, Беотия, Евбея, Самотраки, Тасос и т.н. Информацията по въпроса е изобилна, но не особено популярна, поради това, че не се вписва в общоприетите виждания. Дори прогресивен учен като Откупщиков е принуден да ефимизира определена информация казвайки следното: “Както отдавна е установено, главните богове на Гърция не обитават Гърция: тронът на Звес е на Ида, тронът на Посейдон е на Самотраки, Олимп се намира в южна Македония [на границата с Тесалия]. Всичко това е тракийска периферия.”

*Не можем да говорим за периферия, ако държим сметка с това, че в предисторическия период дедите ни са били коренните обитатели на Тесалия, Пелопонес, Атика, Фокида, Беотия, Евбея, Самотраки, Тасос и т.н. Да не забравяме и остров Крит където е носещата тракийско име планина Ида.

Езиковедите знаят отлично, че названието Олипм – там където се събират боговете, не е гръцко. Олим е име на планина в населената с мизи Тесалия, Олим има и в малоазийска Мизия, Олимп има на о-в Кипър, а там тракийското присъствие е отдавна доказано. Самото име мизи по време на Средновековието е тъждествено на българи.

*Дедите на гърците заемат не само думата си за бог от нашите предци. Същото важи и за думата трескея [θρησκείᾳ] – религия, религиозен обред, оказване на почит на божество. Плутарх извежда тази важна дума от Θρῇσσαι – тракийски жени. Старият автор прави това описвайки ритуалите и свещенодейсвията на едонските и тракийските жени край Хемус [Plut. Alex.2.7]. И тези данни са добре известни, но и в този случай срещаме игнориране на неудобното.

*Зевс е наричан още Зен [Ζῆν], а този вариант несъмнено е сроден на названието, което самотракийците ползват за върховния бог – Ден [Δεν]. То пък бива тълкувано от акад. Георгиев и др. със стблг. дьнь-ден, чието древно значение е светлина, сияние.

*Най-ранното споменаване на име на Зевс е в микенски документи от Бронзовата епоха. Там то е под формата ДИ-ВО [DI-WO – Chadwick, The Mycenaean World, c.87]. Точно тази най-древна форма Диво – Зевс е обяснима със стблг. дума диво, чието най-древно значение е светлина сияние [Бернекер, цитиран от Д.Дечев].

*Ако Зен [Ζῆν], Ден [Δεν], а и ДИ-ВО [DI-WO] са обясними на български език, редно е този факт да се изтълкува правилно. Единственото логично заключение е, че траките са дали на гърците думите за бог, религия, а с това разбира се и най-древните названия на боговете, които с течение на времето гърците са видоизменили. Самият факт, че българският език дава обяснение за Ден [Δεν] и ДИ-ВО [DI-WO] се явява поредното убедително доказателство за това, че тракийски и български са две названия на една и съща реч, но от различни епохи.

*Трябва да се спомене и важният факт, че най-ранният епитет на Зевс е Пеласгийски. Така богът е наречен не от кой да е, а от самия Ахил Пелеев, чиито мирмидони Йоан Малала определя като предци на българите.

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Древната Черноморска цивилизация е на поне 11 400 години – предпотопните структури в България

Следваща статия

ЕКОКАТАСТРОФА на ПЯСЪЧНИК или как ние правим от Рая пустиня! Земята на Ботев и Левски загива!

Други интересни