Щата Канзас обвинява Пфайзер в подвеждане на обществеността относно ваксината срещу Ковид в съдебно дело

Автор: Няма коментари Сподели:

(Ройтерс) – Американският щат Канзас в понеделник съди Pfizer, обвинявайки компанията, че подвежда обществеността относно своята ваксина срещу COVID-19, като крие рискове, като същевременно прави неверни твърдения за нейната ефективност.

В дело, заведено в Окръжния съд на окръг Томас, щатът заяви, че предполагаемите неверни изявления на базирания в Ню Йорк производител на лекарства нарушават Закона за защита на потребителите в Канзас. То търси неуточнени парични щети.

„Pfizer направи множество подвеждащи изявления, за да заблуди обществеността относно своята ваксина в момент, когато американците се нуждаеха от истината“, каза в изявление генералният прокурор на Канзас Крис Кобах, републиканец.

В делото се твърди, че малко след пускането на ваксината в началото на 2021 г. Pfizer е скрил доказателства, че ваксината е свързана с усложнения при бременност, включително спонтанен аборт, както и възпаление в и около сърцето, известно като миокардит и перикардит.

„Изявленията, направени от Pfizer относно нейната ваксина срещу COVID-19, са точни и научно обосновани“, се казва в изявление на Pfizer, добавяйки, че смята, че съдебният иск е неоснователен.

През юни 2021 г. Администрацията по храните и лекарствата на САЩ добави предупреждение за миокардит и перикардит към етикета на ваксината. Страничните ефекти са редки и най-често се проявяват при момчета и млади мъже.

Преглед от 2023 г. на 21 проучвания от Националния институт по здравеопазване на САЩ заключава, че ваксините срещу COVID не са свързани със спонтанен аборт.

Канзас също каза, че Pfizer невярно е твърдял, че неговата ваксина, която е разработена с германския партньор BioNTech за оригиналния щам на вируса, запазва висока ефективност срещу мутирали варианти и че ще предотврати не само заболяване, но и предаване.

Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън заведе подобно дело срещу Pfizer миналата година, което остава висящо. Pfizer също определи този случай като неоснователен.

Кобах каза в понеделник, че други щати са сътрудничили на Канзас в неговото разследване и се очаква също да заведат дела.

BioNTech не е ответник по делото.

Източник: finance.yahoo.com

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Партия “Величие” е единна!

Следваща статия

Когато престъпниците са се превърнали във власт, а държавата в престъпник, правото да бъде съдия принадлежи на всеки български гражданин!

Други интересни