ЗА ЕДИН МОСТ И ЗА КИТАЙЦИТЕ, КОИТО ПРАВЯТ ЧУДЕСА

Автор: Няма коментари Сподели:

                       

https://www.youtube.com/watch?v=VRFAIFZmq3c

Ирина Кирилова

След 1718 година Дубровнишката република дала част от своето крайбрежие на Османската империя за буферна зона, за да се предпази от нападенията на Венецианската република. Затова единственият сухоземен път от основната част на Хърватия в Дубровник е ставал през територията на Босна и Херцеговина.
Това е причината да се построи мост с дълбока инженерна мисъл и икономически последици. Идеята за моста е много стара – още от 1997 година. Строежът му става възможен едва, когато Хърватия през 2013 година влиза в Европейския съюз. Помощта, която Хърватия получава от Европейския съюз за построяването на този мост, който свързва двете страни, разделени от Босна и Херцеговина , е 357 / триста петдесет и седем/ милиона евро. Въпреки спора между трите държави, резултатът е налице. Има вече мост от континенталната част до полуостров „Пелешац“. Общата му сума е 525 милиона евро.
Проектът за това уникално съоръжение е направен от словенския инженер Марян Пипенбахер. Важното е, обаче, кой изпълни проекта. Когато Хърватия обявява конкурса, явяват се една италианска, една швейцарска, една турска фирма и китайският консорциум „Корпорация за китайски пътища и мостове – „China Road аnd Bridge Corporation“, основана в 1979 година. Това е дъщерна фирма на компанията „Fortune Global 500 China Comunications Construktion Company“, която строи магистрали, ж.п. линии, мостове, пристанища, тунели и др. по целия свят. Китайците предлагат оферта, която е много по- евтина от на останалите конкуренти и обещават да изпълнят проекта в много къс срок.
Мостът е кабелен, с шест пилона и тринадесет отсечки. Най- голямата е 285 метра. Ширината му е 22 метра и половина и има по две ленти във всяка посока. Средната дължина на водата под моста е 27 метра. Дълъг е 2 .4 километра. Повече от 100 предприятия от Европейския съюз участват в проектирането, строителството, доставката на материали, надзора и други дейности, свързани със строежа. Това е един емблематичен проект на тристранното сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа , един от най- големите инфраструктурни проекти на Хърватия за този век.
Китайските инженери са уникални строители, които създават чудеса, записани дори в книгата на Гинес. Те построиха най- дългия мост в света, който е 164 километра и 800 метра и свързва градовете Шанхай и Нанкин. Той струва 10 милиарда долара, построен е за две години от 10 хиляди работници. Изграден е така, че да издържа земетресение от осем цяло по скалата на Рихтер.
Мога да дам пример за изключително модерно, умно строително съоръжение, което свързва източния китайски пристанищен град Кангдао с остров Хуангдао. Това е мостът, който е дълъг 42 километра и има шест платна. Инженерите, проектантите, архитектите имат знания и фантазия, за да издигат мостове над реки, над езера, да пресичат планини и да ги издигат на огромна височина.
Изключително съм благодарна за съдействието на посолството на Китай в България. Те бяха така любезна с мен, че аз се надявам на бъдещо сътрудничество и пожелавам на всички здраве и успехи в дипломатическата кариера.
                                                                          Irina Kirilova                 www.trakiaworld.com

https://www.youtube.com/watch?v=pO1w9RfLkSA

Предишна статия

Демони и паднали ангели | Духовната война

Следваща статия

Нашенци от близо и далеч с болка и любов за Родината

Други интересни