Да сведем глава пред жертвите на Втората световна война на 9 май!

10 Май, 2018
0 коментара

Денят на победата, денят на Европа. Както искайте го наричайте. Но на него трябва да сведем глави за жертвите на Втората световна война, които наброяват около 60 милиона.

Това представлява около 1/80 от общото население на света. Най- страшното е, че над 60% от жертвите са цивилни.

Войната се води на териториите на 41 държави.  От тях най- сериозно са засегнати Германия, Русия (СССР), както разбира се Китай и Япония. Полша почти изцяло е срината със земята, Холандия и Белгия са си просто фронтова линия, което се оказва доста пагубно за градовете им, особено Ротердам, който е опожарен от нацистите.

. Русия е загубила най- много хора. Около 23 милиона наброяват жертвите от войната. От тях 13 милиона са цивилни - умрели от глад, студ, болести или просто от немски, или в по- лошия вариант, руски куршум. СССР губи около 13,5% от цялостното си население в тази война. Тя претърпява най- много човешки загуби.

. Германия губи приблизително 9 милиона човека, от които 3,2 милиона са цивилни. Населението е стопено с 10,5%, а икономически погледнато- те реално вървят върху пепел.

. Китай губят около 20 милиона души по време на войната. Това е приблизително 4% от населението им по онова време. Цивилните жертви са между 14- 16 милиона, като основна причина за тях са жестокостите на японските войници.

. Япония губи приблизително 1 четвърт от цивилните жертви са от атомните бомби.

. От Втората Световна война България излиза като победена, но реално погледнато през цялата война ние сме загубили около  25 хиляди човека, от които 3 хиляди цивилни. Загубили сме по- малко от 0,4% от населението си, като по- добре от нас от европейските държави са само неутралните през войната и Дания и Норвегия, които просто отстъпват териториите си на Третия Райх.

. Огромни са жертвитена Югославия, Полша, Франциия и други европейски държави.

Затова в дните на годишнината от края на войната европейците би трябвало да се съберат заедно, мирно и цивилно, а не на военни паради, да почетат милионите си жертви и да се врекат, че този ужас никога повече няма да се повтаря.

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/svedem-glava-pred-jertvite-vtorata-svetovna-voina-9-mai.html

ЕТИКЕТИ: World;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.