ИМА ЛИ, ИЛИ НЯМА АЗБЕСТ В СТОПАНСКИЯ ДВОР НА ЧЕРНИЧЕВО?

28 Октомври, 2017
12 коментара

      Бившият началник на отдел „Управление на отпадъци” в Районната инспекция по опазване на околната среда в Пловдив – Иван Копарански каза, че няма азбест в стопанския двор на Черничево.

    Отидохме до куповете със стротиелни отпадъци. Азбестови отпадъци в тях има. Фирмата, на която са  халетата, е извикала група от едно карловско село, за да извадят от куповете азбестовите парчета, но те не са работили съвестно и който и да погледне, може да види, че има още такива..

    Копарански каза, че  при проверката  там била и представителка на общината. Разбрахме, че това е екологът, попитахме я, тя потвърди, че е била там, че видяла кантарните бележки и че има протокол за проверката. Попитахме я къде е протокола, нали като е била там, трябва да има екземпляр от протокола. Тя отговори, че протокол има само в  РИОСВ. Да, ама нали Копарански ни каза, че няма да ни  изпрати копие от протокола, та проверихме  има ли заповед на кмета на общината – инж. Пенка Дойкова в проверката за азбестовите отпадъци в Черничево да присъства и еколожката.  Заместник- кметът  ни каза, че не може току- така да тръгне служител на общината , за да отиде на проверка на РИОСВ. Нашата  проверка показа, че официална заповед на кмета за участието на еколожката  в проверка на РИОСВ за отпадъците в Черничево  няма.

     И тогава потърсихме управителката на депото в Севлиево , където има специално изградени  44  клетки за  опасни отпадъци,  които са стоманено- бетонови съобръжения с размер 12 х 9 х 5 м., разположени в шест реда стъпаловидно.  Г-жа Колева отговори, че от никакво село в община Хисаря не са пристигали азбестови отпадъци.

    Свързахме се и с лаборатория в Пловдив, която изследва състава на отпадъците. Човекът преди два месеца ни обеща помощ, щом имаме нужда. Но сега като чу, че  от РИОСВ твърдят, че няма азбестови отпадъци в стопанския двор на Черничево, измънка, че е по- добре да намерим лаборатория, която би могла да ни направи анализ,  и че тяхната не може. И.... затвори телефона.

      Преди  писахме, че фирмата, наета да извозва отпадъците,  е МОБИ ШОП – фирма за извозване на опастни отпадъци. Хайде и там да проверим какво става! Дошли ли са втори път в Черничево , след като първия път бяха върнати  камионите им с отпадъците от депото в Карлово? Там се оказа, че телефонът не е на управителя на фирмата, а е оставен на един господин, който има съвсем други занимания. Попита ни какво да предаде на МОБИ ШОП. За по- сигурно написахме писмо с въпросите до електронния адрес, но писмото ни беше върнато.

    И така, г-н Копарански ни увери, че има кантарни бележки, но не каза от коя фирма са, за да разберем къде тази фирма е откарала азбестовите отпадъци. А както писахме , азбестът е отровен. Още повече натрошен  на парчета.  Това показа нагледно и екип на телевизия „СКАТ”, който на 12 юни 2017 година излъчи  репортаж: „Опастни строителни материали се транспортират незаконно”. Екип  от същата телевизия пристигна  втори път, засне колко азбестови отпадъци има в куповете строителни останки и излъчи втори репортаж на 10 октомври 2017 година: „Притеснения заради непочистени парчета азбест”.

    И изведнъж се оказа, че началникът на Управление „Отпадъци” в РИОСВ – Иван Копарански вече не е на работа там. Тъй като той тридесет минути ме убеждаваше, че всичко е откарано в депото в Карлово и няма азбест в стопанския двор на Черничево, попитахме:

  • В частна фирма ли сте сега г-н Копарански? –

  • Да!

  • Ще ни кажете ли коя е тя?

  • Не.

Оставихме го да мисли за себе си, оставяме и хората да си тълкуват освободен ли е г-н Копарански, или сам е напуснал РИОСВ, и позвънихме в депото в Карлово. Началникът на депото – Стоян Иванов  ни увери, че от Черничево не  са докарвани никакви отпадъци.

  • Кантарни бележки без мен не могат да бъдат издавани – каза той.

     Ние направихме това, което трябваше. Осведомихме хората какво прави НОВА БИО ЕНЕРДЖИ, фирма, която е на двама лидери на партии в община Хисаря и общински съветници. Те  имат разрешение от Районната здравна инспекция в Пловдив, издадена на основание на чл. 73 от Закона за здравето, за дейност по разрушаване или отстраняване на азбест или азбестосъдържащи материали от сгради, конструкции и други.

 Има и още нещо, за което за сега няма да ви кажем. Но  ще попитаме всички загрижени за чистотата на въздуха:   Не е ли е време прокуратурата да се намеси в този случай? Защото остават много загадки за разгадаване.

    Може би община Хисаря трябва да отговори коя е тази фирма ВИС СТРОЙ ЕООД, с която има сключен договор за транспортиране на неопасни строителни отпадъци, и  НОВА БИО ЕНЕРДЖИ сключва договор с тази фирма за отпадъците от съборените халета? Какво пише в договора за обслужване между  „МОБИ –ШОП ЕООД и „МИТ И КО”  ЕООД, както и в договора за предаване на отпадъци между  “МИТ и КО”  ЕООД  и община Карлово? Как при тежки зимни условия тия халета се срутиха, а тия до тях останаха? Има ли връзка тук някоя застрахователна компания? Кое депо издаде кантарните бележки?  Защо след като на 7 октомври 2017 изтече срокът за изхвърляне на отпадъците, куповете все още са в стопанския двор?  От къде са приемно – предавателните протоколи за отпадъците? Защо Министерството на околната среда и водите се доверява на проверката на РИОСВ – Пловдив, а не  дойдат специалистите му  с очите си да видят какво става?  Беше ли там хисарската полиция, когато халетата „падаха”? Има ли запис на телефоан 112 , че има „бедствие”?

 Е, господа прокурори, това стига ли ви, или да вадим нови факти?

                                                                                                        ТРАКИЙСКИ СВЯТ

ЕТИКЕТИ: Bulgaria;

Коментари

Анонимен
#1 от Кочо мочо
29 Октомври, 2017 | 07:38
Напиши отговор
Оценка: +25
Калинката кво каже туй става в Исара никой нищо не може да му направи,ни полиция ни прокоратура ни бай Неч ни Коцето ,но всеки си плаща лилипута ще си плати с лихвите ако знае какво го чака по добре да се обеси,но то момчето си мисли , че ще му се размине нема такъв филм.
Анонимен
#2 от Минко метала
29 Октомври, 2017 | 08:02
Напиши отговор
Оценка: -1  +25
Калинката нивга не черпи могу стиснат ва,мини с бемвето покрай бяла рада само са хили сички го псуват той са хили нящо не у в ред тоя
Анонимен
#3 от прокуратор
29 Октомври, 2017 | 13:41
Напиши отговор
Оценка: +27
Всички крадци на субсидии, нарекли себе си ЗП рано или късно ще бъдат проверени и ще върнат всичко откраднато.Колкото и да се опитват да ги прикрият служителите и институциите, най-много и те да го отнесат.Ще хвърчат прокурорчета , началници на полиции, директори на фондове, началници на служби.Поставени лица на калинките и педалчето прибират милиони субсидии и хрантутат директорчета, които ги прикриват включително и прокурори.
Анонимен
#4 от РАЗМЪРДАЙТЕ СЕ!
29 Октомври, 2017 | 13:48
Напиши отговор
Оценка: +27
Работата е много сериозна. Община, фирми, депа, РИОСВ, Министерство на околната среда, ами то не знам как може да се търпи такова нещо. Оня ден началникът на полицията беше на сесия. А бил в отпуск и дошъл специално, за да угоди на еди кои си съветници. Цяла тайфа полицаи и прокурори са от Хисаря, а мълчат. А човек мълчи, когато е зависим от някого, или няма какво да каже. Кое от двете сте?
Анонимен
#5 от Чул
29 Октомври, 2017 | 16:23
Напиши отговор
Оценка: +25
Прокурори и полицаи, ама всичките ги назначавали калинката и тачката. Единия мишок- калинката изпил две водки на Трончовият басейн и разказал, че има такава власт, че можел да сложи бариера в началото на града и да казва КОИ?? ша влиза в този град, а другото педалче ходи и разправя кои бил назначил на работа и кои шеф на полиция и прокурор щял да ни ебе мамата.
Анонимен
#6 от изпатил
29 Октомври, 2017 | 18:35
Напиши отговор
Оценка: +25
Не го надигайте толкова този калинка. лидер на СДС - де го СДС? Общински съветник? След две години ще забрави залата къде е, защото няма да го изберат. Фермер - ще се изяснят много неща около субсидиите му. Бизнесмен? Може и без кола да остане като секнат европейските пари. Не се плашете! Да не му е лесно да живее, защото знае какви грехове е натрупал.Наско, спри, време е да се замислиш, че парите не правят щастлив човека, а лъжите имат къси крака.
Анонимен
#7 от bp
29 Октомври, 2017 | 19:42
Напиши отговор
Оценка: +13
Четете за земеделските измами и белите петна, ще се познаете сред измамените.
Анонимен
#8 от Коментар
29 Октомври, 2017 | 20:24
Напиши отговор
Оценка: -1  +25
Малки хора с дребни душици...алчността и простотията са безраинни...падението много ще боли Калинка!
Анонимен
#9 от Няма ли кой?
30 Октомври, 2017 | 19:34
Напиши отговор
Оценка: +4
Има още един отпадък в града. На едно място пише: НРБ - СССР - ВЕЧНА ДРУЖБА! 27 години чакам някой да затрие този надпис. Не и не. Давам награда, ако кажете на кое място е този надпис. Обадете се на тел. 0888979223 Прокурорите с колите си не могат да го видят, но могат да видят куповете в Черничево.
Анонимен
#10 от owaoyac
16 Април, 2019 | 03:59
Напиши отговор
Оценка: 0
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Online Amoxicillin Online wkg.pbzz.trakiaworld.com.kun.kq http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Анонимен
#11 от qhesuyupesi
16 Април, 2019 | 05:44
Напиши отговор
Оценка: 0
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin qgn.pemt.trakiaworld.com.ozg.hq http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Анонимен
#12 от yorayiwu
16 Април, 2019 | 06:18
Напиши отговор
Оценка: 0
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Without Prescription Amoxil ute.xocu.trakiaworld.com.xsi.vs http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.