ГАТЬО СУЛТАНОВ В ЕДНО ПОЛИТИЧЕСКО ИНТЕРВЮ

08 Септември, 2018
21 коментара

-  Правя това интервю с вас, защото ми е интересно как един бивш член на БСП оценява преврата на 9 септември 1944 година. Има ли разлика в оценката ви преди да напуснете БСП, и сега, в 2018 година, след като сте в друга политическа партия? 

- Нямам никакво намерение да оценявам историята.Тя е такава, каквато е. Аз съм със социалистически, даже в някои случаи комунистически убеждения и това е причината да не съм член на Българската социалистическа партия, защото тази партия измени на принципите си и програмата си. --

- Какво предизвикват у вас фактите, че след 9 септември 1944 година Българската комунистическа партия избива регентите, 22 министри, 18 царски съветници, 67 депутати, журналисти и общественици, 47 генерали – общо 20 хиляди човека. Има статистика, че 9 933 човека са били в Белене, 11 122 са посъдимите, 22 531 са минали през затворите и лагерите, 14 647 са осъдени по политически причини. 

- Винаги има и черни страници в историята. Факт е, че са избити и десетки хиляди партизани, сподвижници и ятаци, които в повечето случаи са били млади хора в разцвета на силите си. 

- Кога научихте, че комунистите са взривявали черкви, че са организирали атентата в църквата „Св. Неделя”в София, където загиват 134 човека, 500 са ранени и по- късно част от тях умират от раните си – все хора от елита на България, че са пребивали хора да влязат в ТКЗС, че унищожавали дори съпартийците си? 

- За разлика от всички хора, занимаващи се с политика и превърнали я в бизнес в нашата община, аз съм завършил Политология и съм изучил из основи политическите идеи и движения от самото им създаване. Това ми е дало възможност да се насоча към партията, която би трябвало да изповядва сходни с моите принципи – свобода, равенство, братсво, солидарност и т.н. В собствената си история БКП е допускала много грешки, но все пак да не забравяме и социалните, икономическите и културни постижения, нека да не забравяме къде беше България преди 1989 година и къде се намираме сега. 

- Каква е истината? Изгониха ли ви от БСП или избягахте? Вие имахте там възможност за политически път нагоре! 

- Напуснал съм поради несъгласие с водената политика на местно и национално ниво. Не може системно да лъжеш трудещите се хора. Не може да се коалираш с когото ти падне, само и само да си във властта. Вижда се, че и без БСП продължавам да вървя напред и нагоре. 

- Как ви изглежда днес БСП, гледайки я отстрани? 

- Като разграден двор. Липсва последователност, няма идейна база, няма политики, които да увличат хора, изостават от събитията, залагат на популизма, липсват подготвени кадри и се налага да си „внасят” от други партии – като СДС например. Влизат в безпринципни коалиции. 

- БСП в община Хисаря се готви да превземе кметския стол и Общинския съвет. Не че сега Общинският съвет не е техен, защото мнозинството се формира от четиримата им съветници, ГЕРБ и „Коалиция за Хисар” при вземането на почти всички решения. Има ли вероятност социалист да седне на кметския стол? В изборите за местна власт през 2015 година те заложиха на Димитър Кацарски и изгубиха. Сега се говори за дами, които искат това място. 

- Нямат никакъв шанс. Даже ще изгубят едно или две места в Общинския съвет. Следващият кмет на Хисаря ще е мъж. 

- Г-н Султанов, социалистите не ви обичат, откакто напуснахте тяхната партия. Доказателство за това е предложението им да ви свалят от поста председател на Общинския съвет. Това пречи ли ви да живеете спокойно? 

- За БСП съм дал най-доброто от себе си, така както съм го правил винаги с това, с което съм се занимавал. Факт е, че след договорката с ГЕРБ и СДС, без никаква база и без мотиви бях сменен от човек, който до момента няма проведено заседание без закононарушения, от което страдат общината и хората. Живея спокойно, защото няма от какво да се срамувам.

- И така, какво е за вас датата 9 септември 1944 година? Къде щеше да бъде България според вас, ако не беше този преврат? 

- Няма как да знаем къде щеше да е България. Може би сме там, където трябва да сме. Всичко зависи от народа, властта произлиза от хората. Всеки народ си заслужава управниците.

                     Въпросите зададе Ирина Кирилова                ТРАКИЙСКИ СВЯТ

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от Тано Тинтиков
09 Септември, 2018 | 07:14
Напиши отговор
Оценка: -17  +20
Гатьо Гатьо нищо не става от теб,льжеш льжеш като дьрта циганка ,какви обеждения имаш мекере долно ренегат,интерисчия нямаш реална оценка за подлата си душичка ,ясни симптоми на олигофрения лекувай се някъде
Анонимен
#2 от Ирина Кирилова
09 Септември, 2018 | 09:32
Напиши отговор
Оценка: -3  +18
Гатьо успешно се измъква от някои преки отговори на въпросите. Все пак тук не се прави анализ на 45 години социализъм, а се говори за датата 9 септември. Сега излезе книгата на проф. Алтънков "История на БКП 1919 - 1989 година". Не е лошо да се прочете от социалистите. Проф. Алтънков е написал шест книги, доктор по история в Калифорнийския университет в Санта Барбара и професор в него , магистър по изкуствата от Института за чужди езици в Мотерей, член на Академията на науките в Ню Йорк, антикомунист. А 9 септември е началото на вълната на беззаконието, политическата разправа, убийства без съд и присъда, създаване на народен съд, одържавяване на частната собственост.
Анонимен
#3 от 0))))))))))))))
09 Септември, 2018 | 12:36
Напиши отговор
Оценка: +19
Защо им трябва на социалистите кмет? Те като се съединят със СДС и ГЕРБ, винаги може да спрат докладните на кмета и да си прокарат каквото искат решение. Мнозинство в Общинския съвет никога няма да имат. Интересно какво правят днес, къде веят червени знамена?
Анонимен
#4 от някога
09 Септември, 2018 | 18:09
Напиши отговор
Оценка: +17
След 9 IX вуйчо ми не искал да влезе в ТКЗС. Сложили му големи наряди, толкова големи, че нищо да не му остава от произведеното в къщи. Тогава той седнал и написал писмо до Вълко Червенков да му се оплаче. Новите управници научили и една нощ го прибрали в общината. Единият имал голяма връзка с ключове. Освен, че го били, този с ключовете го удрят с все сила в бъбреците. После го пуснали, но разкъсаните бъбреци на вуйчо ми загнили и той умрял бързо.Но Господ горе седи, долу реди и след време биячът с връзката ключове преживял големи нещастия. Нито, че бил на власт, нито че бил комунист го спасили от господовото наказание.
Анонимен
#5 от Аман
09 Септември, 2018 | 19:14
Напиши отговор
Оценка: -5  +21
Аман от стари моми и ергени в тая община!
Анонимен
#6 от трафик
10 Септември, 2018 | 01:42
Напиши отговор
Оценка: -7  +6
стига лизане
Анонимен
#7 от каквото такова
10 Септември, 2018 | 13:15
Напиши отговор
Оценка: +10
- И така, какво е за вас датата 9 септември 1944 година? Къде щеше да бъде България според вас, ако не беше този преврат? - през 1944 Чърчил и Сталин си поделят сферите на влияние.За съжаление Рузвелт не иска инвазията от юг да е в Гърция и така България попада в съветската зона. Хич да не се правим на интересни, че от нас е зависело нещо.Ние сме сателит на Германия и като такъв подлежим на санкция.Не се знае ако инвазията не беше на остров Сицилия, а в Гърция дали България щеше да е в тези граници, както и Румъния. И друго всеизвестна е омразата на Чърчил към България още от първата световна война. Да не говорим,че те са основен съюзник и на Османската империя преди това. В история няма АКО, има факти-минали и днешни. Българския народ е посрещнал с хляб и сол първо германците като съюзници, а после и съветската армия.Това с окупационните зони не е зависело от нашите комунисти, а те пък са били два файтона.Я вижте в ОФ правителството колко са. Най-многобройни са земеделците. И каква може да е една страна,която допреди двайсетина години още плащаше репарации от Втората световна война.При всички положения надода пак щеше да роптае.Да се благодарим, че не се допуснаха териториалните претенции на някои днешни приятели.
Анонимен
#8 от do Султанов
10 Септември, 2018 | 18:42
Напиши отговор
Оценка: -9  +6
Браво на теб,Гатьо!Много добре отговаряш на тенденциозните въпроси на "голямата"журналистка!Hапълно закономерно,като всичко в историята,идва 9 септември 1944 г.Hе e за оправдаване никоя жестокост,но когато си бил жестоко пребиван,когато са убили детето ти,когато са изгорили дома ти или са се гаврили с близките ти като профашистките и фашистки елементи в царско време-какво може да роди една жестокост ,освен подобна.Така че,г-жо Кирилова,спестете си циничните питания и се замислете какво се случва у нас вече 30 години в т.н.демократичен ред или по-точно беззаконие...Жалко за Вас,доскоро ви уважавах
Анонимен
#9 от Кирилова
11 Септември, 2018 | 08:46
Напиши отговор
Оценка: -3  +10
Питам вас за новото време. Обикаляте ли Европа? Четете ли това, което съм написала, /а това са факти, извадени от верни източници/свободно, без да са ме прибрали някъде? Работите ли където искате? Децата ви учат ли където искат? Работите ли по европейски програми? Гласувате ли за когото искате вие, а не с единствена червена бюлетина? Взехте ли си земята на дедите? Аз знам, че има подкупи, знам, че плащаме за здравето си, знам, че съдии и прокурори не действат честно, но сега говорим за една дата и вие не можете да отречете това, което е ставало. Цинично е, че ако сте член на БСП, че не кажете едно "съжалявам." Така, както аз съжалявам за избитите преди 9 септември.
Анонимен
#10 от Браво я
11 Септември, 2018 | 09:28
Напиши отговор
Оценка: -4  +7
Кога научихте, че комунистите са взривявали черкви, че са организирали атентата в църквата „Св. Неделя”в София, където загиват 134 човека, 500 са ранени и по- късно част от тях умират от раните си – все хора от елита на България, че са пребивали хора да влязат в ТКЗС, че унищожавали дори съпартийците си? А Вие, госпожо тези работи не ги ли знаехте? Нали сте видна журналистка.Не може умен и информиран човек като Вас да не е знаел за тези неща.Още повече,че самото БКП осъжда тези атентати извършени от военното крило още навремето.Това сте го учили. Пък и всички медии преди десети ноември бяха органи на БКП. Вие като сте ходили в Европа да сте чували колко избити колаборационисти има във Франция и други държави като Италия,Холандия,Белгия и др.Зверствата не трябва да се оправдават.Обърнете внимание на времето."Будните" умове мълчат за едните, а плачат за другите.Това не е добре.Защо не го попитахте Гатьо,ако например е изгорена къщата им и за главата на някой негов близък е платена награда,как щеше да реагира днес и тогава ако е бил роден?
Анонимен
#11 от Кирилова
11 Септември, 2018 | 10:12
Напиши отговор
Оценка: -4  +11
Прав сте. Знаех много отдавна. Имах професори в университета, които бяха завършили образованието си в чужбина и ни подготвиха добре. Пък и слушах някои забранени радиостанции. Има избити в цяла Европа. Но коментарната рубрика под интервюто е за вашето мнение и вие го изказвате откровено, което е много добре, защото просто живеем в демократично време. Това стана след 10 ноември 1989 - има свободно слово. Дано оценявате какво значи за една журналистка този факт! Благодаря ви, личи, че сте информиран човек, а за контрола над средствата за информация от БКП можем да говорим дълго, защото съм сред наказваните.
Анонимен
#12 от лорд
11 Септември, 2018 | 21:40
Напиши отговор
Оценка: -4  +6
а защо като си честна изтри статията за Гюлето или те натиснаха ОТГОРЕ
Анонимен
#13 от Минчо Лаловски
12 Септември, 2018 | 06:56
Напиши отговор
Оценка: -7  +10
Няма какво да се лъжем,Гатьо е посредствено ,нахално ,алчно за власт и паи мекере,не му е мястото на обществена служба,
Анонимен
#14 от Без емоции
12 Септември, 2018 | 10:26
Напиши отговор
Оценка: -2  +6
До кога ще живеете с миналото си дами и господа "съдии" . Поведението на по-голямата част от българите днес е сходно с това на щрауса-заврял си е главата в миналото, търси си някой друг виновен за днешните му неволи, а те се коренят в днешната политика и в личното му безхаберие. Общинарите му били виновни, чиновниците и т.н. А кой ги назначава-тези които сте избрали Вие. Българина е издигнал на пиедестал лъжата и кражбата, но по-лесно е да обвиним някого или нещо от далечното минало. Държава и народ без бъдеще, без човешки добродетели-това е истината днес.
Анонимен
#15 от oi
12 Септември, 2018 | 17:33
Напиши отговор
Оценка: +7
България има бъдеще. Стига да се научим да избираме достойни мъже и жени в управлението. След година са изборите зя местна власт. Чудя се и мая кой в нашата община заслужава да седне на стола на кмета. Ами съветниците кои ще са? Май пак същите. И тогава, какво ще правим. Пак ще се бунтуваме в кръчмите и по форумите.
Анонимен
#16 от избирател
12 Септември, 2018 | 21:19
Напиши отговор
Оценка: -4  +1
Глупости! Само сплетни,клюки и интриги! Както и това интервю,кое точно му е политическото.Къде има анонимни форуми?Само тука.Една Кирилова си пише името ама кой знае.И триене!
Анонимен
#17 от MIMA
13 Септември, 2018 | 08:50
Напиши отговор
Оценка: +6
то затова го четат този сайт, защото могат да си пишат каквото искат,още едно доказателство, че 10 ноември трябваше да дойде.
Анонимен
#18 от До Лаловски
13 Септември, 2018 | 08:55
Напиши отговор
Оценка: -3  +4
Лаловски, аз нито качвам статии, нито трия. Нямам подобни права. Аз съм журналистка и това е.
Анонимен
#19 от до MIMA
13 Септември, 2018 | 09:12
Напиши отговор
Оценка: -2  +1
отговор на #17 »
Че то и преди десети ноември си се псувахме и се клепахме.Ако само за това трябваше да идва,хич да не е идвал.
Анонимен
#20 от много въпроси -отговора ти си го знаеш
13 Септември, 2018 | 12:17
Напиши отговор
Оценка: -2  +3
Защо ,въпросите остават ,без отговор?Има две страни ,но журналистката никога не дава думата на втората .... Как се пише за сесия ,като никой от сайта не присъства ,или е по -добре да пишем каквото сме чули от седенките или каквото ни кажат, тези които са били там... "Шефа " с други думи ...затова няма да ни бъде... ЖУРНАЛИСТИТЕ ПРЕДИ 10-ТИ НОЕМВРИ БЯХА НОМЕНКЛАТУРА ,ИМАШЕ ЦЕНЗУРА ТОВА ГО ЗНАЯТ И МАЛКИТЕ ДЕЦА! А СЕГА ИМ СЕ ЗАПЛАЩА ЗА ДОРБЕ СВЪРШЕНА РАБОТА! Ако имаше журналист в залата щеше да се чуе как ГАТЮ СУЛТАНОВ ,заяви че не гласува и поиска прегласуване ..след което чухме от него също че не бил в залата....ТОВА СА ДНЕШНИТЕ ГЕРОИ ,КОИТО СЕ ВЪРТЯТ ,от едните ,в другите ,иначе всички са МАСКАРИ....ТАКА Е КОГАТО ВЪПРОСИТЕ СА БЕЗ ОТГОВОР ОТ ГОРЕЩАТА ТОЧКА!
Анонимен
#21 от Мима
13 Септември, 2018 | 12:40
Напиши отговор
Оценка: +2
А стига оправяйте Гатьо. Има нова статия за сесия и последната точка е много интересна. Пак за познати нам лица, пак за ПУп в Археологическия резерват.
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.