ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК В МУЗЕЯ

04 Април, 2018
2 коментара

Читалище „Никола Вапцаров” – квартал Момина баня. Женската фолклорна група репетира, а децата от кръжока за изработване на автентични предмети от старото минало и запазването на традициите “Сръчковци”, са в трескава подготовка. 

На Велики четвъртък те ще покажат в Археологическия музей как се боядисват великденски яйца с восъчна техника, осъществявайки своята образователна програма. Това не е първото им участие във възпроизвеждането на някогашното шарене на яйцата. Стана традиция да правят това всяка година в музея. 

Разбира се, в читалището ще бъдат подредени яйца, нашарени с различна техника. Моминобанци знаят за красивата кошница, която ще бъде показана на всички. И те са развълнувани, след като малките лазарки научиха толкова стари лазарски песни, за да минат по къщите на Лазаров ден и да зарадват стопаните. 

 За да го има всичко това, заслуга има секертарят на читалището - Мариана Вълкова. Вече двадесет години тя, макар че не е моминобанка, възприе техните традиции и заживя с техните песни, танци и кукери. 

И кукерите донесоха награда от Столетово, от Войнягово, от Стара Загора. А в Гърция обърнаха погледите на всички към автентичните стъпки и към старите чанове, съхранени през годините.

 Читалището в Момина баня стана на 90 години и жителите на квартала показаха, че българският дух е жив, само да има кой да подклажда огъня на родолюбието и да води младите напред. 

Затова заповядайте от 11 часа до 15 часа в Археологическия музей в Хисаря, за да видите една стара техника, която създава красота, достойна за Възкресение Христово.

                                                                                                                Тракийски CвятImage title

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от hh
05 Април, 2018 | 13:35
Напиши отговор
Оценка: +2
Браво, деца от Момина баня! Учете се и работете, за да радвате бабите, които са ви завещали толкова хубави неща.
Анонимен
#2 от В Калояново - дъжд и градушка
07 Април, 2018 | 09:48
Напиши отговор
Оценка: +3
На разпети петък в Калояново два часа и половина от небето се изсипваха реки от вода. Дъждът беше толкова голям, че въздухът беше като в мъгла.Природата показа, че не само плаче за разпънатия божи син и неговите мъки, но и показа на нас, хората, че сме напълно безсилни, защото освен дъждът, 20 минути валя и градушка. Покривите побеляха. Това е доказателство, че не вървим по прав път. Всеки е почнал да се тъпчи, да трупа пари, да върши нечестни дела, да не обича ближния, да гледа на другия да не му е добре. Да се огледаме , хора! Да не мислим, че смисълът на живота е в парите! Да бъдем добри и великодушни и да благодарим на Бога, че все пак знае кога да спре това, което иска да ни каже.
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.