Apple оглавява класацията на Forbes за шеста поредна година!

13 Май, 2016
0 коментара

За шеста поредна година Apple оглавява класацията на списание Forbes за най-ценните брандове в света с оценка от 154 100 000 000 долара. Въпреки че преди месец ръководената от Тим Кук технологична компания отчете спад на приходите си с 13% заради по-слабите продажби на iPhone и забавянето в Китай, с което сложи края на серията си от 13 тримесечия на ръст, оценката й остава с 87% по-висока от тази на втория в подреждането – Google. 

През изминалата година брандът на онлайн гиганта е повишил стойността си с 26% до 82.5 млрд. долара (при ръст от 6% за Apple), отбелязват анализаторите от списанието.

Челната петица се допълва от Microsoft (с оценка от 75.2 млрд. долара), Coca-Cola (58.5 млрд. долара) и Facebook (52.6 млрд. долара). Брандът на социалната мрежа, който отбелязва ръст от 44% за годината, е най-бързо растящият в топ 100 за втора поредна година. 

На обратния полюс е класираният на 7-о място бранд на IBM, чиято стойност се е понижила със 17% до 41.4 млрд. долара.

При изготвянето на класацията авторите от Forbes са разгледали над 200 глобални бранда, от които е избрана финалната стотица. За да попаднат в списъка, те е трябвало да имат повече от символично присъствие в САЩ – поради което извън подреждането са останали брандове като мултинационалния телеком Vodafone и китайския гигант в електронната търговия Alibaba, обясняват от изданието. 

В топ 100 влизат както брандове на отделни продукти – например Marlboro, който е собственост на Atria и Philip Morris International, така и брандове, които се маркетират под общото си корпоративно наименование, какъвто е например McDonald's.

При класирането те са били оценявани на база на приходите за последните три години, като им е придадено различно тегло в зависимост от това доколко тези печалби са резултат и от ролята на брандовете в отделните сектори – например за луксозните стоки и напитки процентът е бил по-висок, а за авиокомпаниите и петролните компании – по-нисък.

Малко повече от половината (52%) от брандовете в топ 100 са от САЩ, следвани от представителите на Германия (11), Япония (8) и Франция (6). Във финалната стотица има брандове от общо 16 държави и 19 икономически сектора. В разпределението по сектори най-многобройни са технологичните брандове – общо 17, в това число и класираните в челната тройка. 

Освен тях в топ 100 има 13 бранда на компании за финансови услуги начело с American Express, на 24-о място. Сред силно представените сектори са още автомобилната промишленост с 12 бранда, пакетираните потребителски стоки с 10, както и луксозните стоки и търговията на дребно с по осем представителя.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika

ЕТИКЕТИ: Свят.;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.