Бойна тревога в Австралия заради руски бомбардировачи

31 Декември, 2017
0 коментара

Военновъздушните сили на Австралия са били вдигнати под тревога заради руски стратегически бомбардировачи, които са провели учения над неутрални води до Индонезия, пише ”Гардиън”.

В австралийската база Робъртсън-Бърекс, в предградията на пристанищния град Дарвин за кратко е било увеличено нивото на бойна готовност в началото на декември. В този период, според руското военно министерство, в ученията са участвали два стратегически бомбардировача Ту-95МС и повече от 100 военнослужещи.

Руски медии съобщиха, че това са първите учения с въздушен патрул над Тихия океан от Индонезия.

Питър Дженингс от Австралийския институт за стратегическа политика, един от най-известните експерти по национална сигурност, заяви, че ученията показват, че Русия отново се опитва да разшири влиянието си в периферията на света.

"Това е напомняне, че Русия е тук и иска да бъде играч в областта на сигурността в Тихия океан и ще покаже военна сила, за да го демонстрира", каза той пред ABC.

Министерството на отбраната на Русия отбелязва, че редовно самолети от стратегическата авиация извършват полети над неутрални води в района на Северния полюс, Черно море, Каспийско море и Тихия океан.

Според министерството, всички мисии на Въздушно-космическите сили на Русия се извършват в стриктно съответствие с международното право за въздухоплаване.

Самолетите са пристигнали в Индонезия от Амурския регион, Югоизточна Русия. Руските военни съобщиха, че бомбардировачите са били заредени с гориво от самолет Ил-78 над Тихия океан по време на полета си до Индонезия.

"Мечоците" са с обсег на действие почти 15 000 километра без зареждане.

Не за първи път Русия демонстрира влиянието си в Тихия океан. През миналата година стана ясно, че Москва тайно е изпратила 20 контейнера с оръжие за новия си регионален партньор Фиджи. На островната държава са изпратени и руски инструктори, които обучават военнослужещите как да използват новото оръжие.

https://frognews.bg/svqt/ruski-bombardirovachi-izplashiha-avstraliia.html

ЕТИКЕТИ: World;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.