СЪВЕТНИЦИТЕ ЩЕ РЕШАВАТ:

17 Декември, 2018
21 коментара

Има предложение да се удостои посмъртно поп Иван Марков – основател на училището в Момина баня, послучай 175 години от основаването му. Някога в неговата къща е започнало началото на образованието за моминобанци. Другото предложение е за Ненко Джински, допринесъл много за развитието на плуването в Хисаря. Предлага се двамата да станат почетни граждани на Хисаря и да се наградят с почетен знак.

     Бюджетът на общината е променян няколко пъти. Сега е 10 055 599 лв. Актуализация се предлага в общинската администрация, Центъра за обществена подкрепа, дневните центрове за стари хора, Общинския съвет, Бани и перални, Чистота, Други дейности по опазване на околната среда, музеи, художествени галерии, паметници на културата и и етнографски музеи с местен характер. Ще има актуализация в в управление, контрол и регулиране на дейностите по транспорта и пътищата, други дейности на икономиката, други дейности по жилищното строителство, благоустрояване и регионално развитие, дом за стари хора, общинско горско стопанство.  В актуализирането е включено закупуването на копирна техника на СУ „Христо Смирненски” и компютърна конфигурация за Археологическия музей.

    Предлага се актуализация и на инвестиционната програма за битова и дъждовна канализация в Старосел, обновяване на парк „Момина баня”. Изпълнител на поръчката ще е ПРО ПЛАНТС ЕООД. Обявена е обществена поръчка за избор на изпълнител за трите детски градини в Хисаря. Предлага се проектиране на енрегоспестяваши мерки и дейности по  модернизация, реконструкция и интелигетно управление на системата за улично осветление на Хисаря.

    Обявена е общестнеа поръчка за изпълнение на проект: Изготвяне на инвестиционен проект за реконструкция и подмяна на част от водопроводната мрежа, включващи улици в централната градска част, Веригово, Момина баня.

    В Наредбата за местните такси и цени на услугите предложението е за цените на билетите на Староселския култов храм. Цена на билета – 4 лв., за ученици и пенсионери-  1 лев, за група над 30 човека по 2 лева на човек, за беседа – 6 лв.

    Съветниците ще дискутират и туристическия данък. Предложението е за една звезда – 50 стотинки, за две  – 70 стотинки, за три и четири звезди – 90 стотинки.

      Ще променят решението си от 13 ноември 2018 година за избора на проф. Д-р Петър Христов Петров на длъжността управител на Медицинския център в града. Той не се е съгласил заплатата му да бъде 200 %  от отчетната средно месечна брутна заплата в лечебното заведение. В присъствието на юриста на Общинския съвет се е постигнало съгласие за 280 % и съветниците ще утвърдят , или не договора за временно изпълняващия длъжността до провеждането на конкурс.

     Двадесет точки са в дневния ред. Подбрах най- важното, за да ви е ясно с какво ще се занимават  съветниците на 18 декември 2018 година. Заседанието започва в 13 часа в залата на общинската администрация.

ИРИНА КИРИЛОВА                                                         ТРАКИЙСКИ СВЯТ

ЕТИКЕТИ:

Коментари

Анонимен
#1 от Калашников
17 Декември, 2018 | 13:31
Напиши отговор
Оценка: +12
Най-после да оценят приноса на Ненко Джински не само за хисарското, но и за българското плуване.Достойно е това начинание,както и за поп Иван Марков.И какво беше толкова страшно, че не го обявих публично?Тъпа ни е администрацията и надута. Брех, този професор нали щеше да работи на ползу роду.Кво стана изведнъж?Ма те всичките хора на Тонито Илиева са подобни сурати. И какво като юриста е бил,да не дава той парите.Даваме ги ние с данъците.И тоя професор почнал не почнал и веднага мангизи.Да вземе да тури отпред една рецепция,на която да плащаме преди влизането при джипитата,защото никога не издават касови бележки.Пляс,пляс педалите!
Анонимен
#2 от т.д.
17 Декември, 2018 | 13:54
Напиши отговор
Оценка: +13
Ами туристическия данък? Дойкова, от кого те е страх - от калинките и чинара ли, та не предлагаш по- висок туристически данък от предложението на консултативния съвет по туризъм? Туристите искат за си дават данъка, общината го не ще.
Анонимен
#3 от турист
17 Декември, 2018 | 14:08
Напиши отговор
Оценка: +14
Значи, за да разгледаш за половин час храма над Старосел - 4 лв., а да спиш една нощ в лукс и да се къпеш с минерална вода, да гледаш телевизия , да ползваш интернет - 90 ст. туристически данък. Де е Киро на кирия
Анонимен
#4 от Gff
17 Декември, 2018 | 17:15
Напиши отговор
Оценка: +15
И 5 лв да го направят данъка те хотелите ще го скрият,защото общината няма механизъм за контрол.Не защитавам калинките ,но техните 15 стаи са нищо в сравнение с легловата база на големите хотели-Хисар, Аугуста ,Сана спа,Астрея и Винарната
Анонимен
#5 от Научихме
17 Декември, 2018 | 18:55
Напиши отговор
Оценка: +8
В общината са внесени четири възражения против искането за изработването на проект за имотите в Археологическия резерват на "БИ къмпъни" ООД
Анонимен
#6 от Вьлко Сакутов
17 Декември, 2018 | 19:43
Напиши отговор
Оценка: -11  +9
Хотелите мамят Аугуста данъчните затвориха ресторанта шеф алкохолик зам шеф наркоман домакин крадла успех на хотела с това рьководството
Анонимен
#7 от ?
18 Декември, 2018 | 11:41
Напиши отговор
Оценка: -11  +5
А какво прави общината за хотелите , та ще прибира толкова пари?
Анонимен
#8 от !
18 Декември, 2018 | 11:46
Напиши отговор
Оценка: +17
НИЩО! Каквото по принцип прави общината за всичко, не само за хотелите. Дойкова като не знае какво да прави и най-лесно й е да увечили данъците, сега щяла да увеличава и данък сгради и такса смет, ама само в града, по селата - не. Да ви е честито, избиратели!
Анонимен
#9 от Не ? А !!!!!
18 Декември, 2018 | 15:59
Напиши отговор
Оценка: -4  +11
За да няма съмнения, НЕ РАБОТЯ В ОБЩИНАТА! Това какво прави или не прави Дойкова е голям проблем,който е на всички, но изборите така или иначе идат. Обаче да питате какво е прави общината за хотелите е смешно. Нали тези курортисти,туристи,гости или там каквито и да са по хотелите и по станциите ходят из града,посещават парковете, разхождат се по алеите,сядат по пейките, искат да им е светло вечер и нощем,за да не объркат дупките си,ходят по улиците,за да стигнат до заведенията,парковете,басейните,пият вода от чешмите,пикаят в канализацията.Това се нарича инфраструктура. Това го дава общината.На този етап с нашите пари.А туристическата такса ще покрие една малка част от тази цялата тази работа,която плащаме ние чрез общината.Туристическата не е измислена от Дойкова,нито се плаща само в България, нито пък е от вчера. Хотелите не са на гола поляна,нито са някъде из въздуха. Те са на конкретно място и за това се плаща конкретен данък. Щат или не щат!
Анонимен
#10 от 3 лв. е туристическият данък в Баня
18 Декември, 2018 | 18:50
Напиши отговор
Оценка: -1  +8
А как са построени хотелите lвърху хисарска земя? Знаете ли, че не са имали дори разрешително за строеж, а само голямо ДА на БКП? Време е общината да се стегне и да ги натисне здраво, защото каквото отива от тях в пречиствателната станция не могат да си платят.
Анонимен
#11 от До 10
18 Декември, 2018 | 21:48
Напиши отговор
Оценка: -2  +9
Че какво общо има общината и туристическия данък с пречиствателната? Хотелите си плащат за пречистване на водата, както всички други потребители на ВиК. Ама нали все много знаете...
Анонимен
#12 от до
19 Декември, 2018 | 10:40
Напиши отговор
Оценка: +6
Добре! Хотелите нищо да не плащат! Пък после ритайте, че са крадци!Това ВиК да не е на Марс.Общината строи и предава на ВиК за експлоатация. Трасетата през които минат тръбите нали са на общинска земя.Точно сега ще спорим дали хотелите в Хисаря да плащат туристически данък или да не плащат, при положение че нещата са регламентирани в два закона. Ади, моля ви, не така! Общината предоставя инфраструктура срещу която се плаща. Нещо неясно.Утре ще питаме защо се плаща данък сгради и ТБО. Друг е въпроса доколко общината си върши работата. Определено не я върши добре.Дори на места не я върши,за което сме си виновни ние. Между другото какво стана с чичко професор, ще става ли управител? Гласуваха ли му рекетьорското искане за 280 % от средното възнаграждение? Ох, кой нормален професор ще дойде в Хисаря да стане управител на подобно дружество.Виж да е някоя болница,клиника, иди доди, ама на една полуумряла поликлиника?
Анонимен
#13 от от
19 Декември, 2018 | 12:29
Напиши отговор
Оценка: +4
Професор, ама не чичко. Момчето е 78-ми набор.
Анонимен
#14 от Ирина
19 Декември, 2018 | 13:41
Напиши отговор
Оценка: +4
Съветниците отложиха приемането на туристическия данък и на таксата смет за извънредна сесия на 28 декември. Останалите точки минаха.
Анонимен
#15 от Отлагат - за кога ?
19 Декември, 2018 | 13:50
Напиши отговор
Оценка: +4
Всеки се натиска като мишок и не желае да поеме отговорност. Цялата работа е, как да не ги нарочат за виновни, за вдигането на такса смет и някои други местни данъци ! Не искат да се конфронтират и с хотелиерите, абе - мишоци ! Надяват се, че между празниците пак ще претупат сесията и пак ще отложат важните решения. Мишоците винаги ще си намерят оправдание за несвършената работа. А вие наесен пак гласувайте за тях - бойковци, калинки, пенчовци, пенки, вълкогочовци, гатювци и т. н.
Анонимен
#16 от абвгд
19 Декември, 2018 | 15:43
Напиши отговор
Оценка: -1  +6
Туристическия данък на хотелиерите и тези с къщи за гости им е последния дерт.Всеки икономически грамотен човек се сеща,че нощувките се крият,за да не се плаща ДДС и Данък общ доход.Проверки ,актове и отнемане на лицензи иначе няма оправия,само скубят от този град,оправдавайки се,че създават работни места за роби на минимална заплата!
Анонимен
#17 от ежзий
19 Декември, 2018 | 16:22
Напиши отговор
Оценка: +8
Хайде отиди в голям хотел в града и виж как точно става тоя номер с криенето, че ми стана интересно. После ела и напиши тука къде не те регистрираха, къде не ти дадоха касова бележка, та да кажеш, че са успяли да скрият нещо. Всички по-големи хотели ги спукват от проверки и от НАП, и от КЗП и от където се сетиш, та трябва да си голям факир да скриваш толкова умело всичко и да не те хванат. А, и още нещо, информирай се относно "минималните" заплати в хотелите, защото хич не са толкова минимални.
Анонимен
#18 от АБВГЗ
19 Декември, 2018 | 17:00
Напиши отговор
Оценка: +7
отговор на #17 »
Вярно е, големите хотели ги проверяват редовно, но дребните минават между капките. НАП не са вчерашни. Но тези, които се категоризират от нашата администрация я карат по-лежерно. Някой да е чул отчет каква е събираемостта на пустия му минимален туристически данък? Бай Митьо саламов ли беше, шпеков ли, как се справя с положението? Вярно е и за заплатите, но не съвсем. Отдавна има праг за заплатите,който е добър, но някои специалности са заплатени много,много над прага, а други не.Все пак квалификацията си казва думата.Така трябва.Не може камериерката колкото майстор готвача или сервитьора,макар че липсата на кадри удря всички. А нашите мишоци са си мишоци, при това наши. Щом ги избираме едни и същи толкова години или ги обичаме,или сме серсеми. Те че са некадърни две мнения няма,значи вината е у нас.
Анонимен
#19 от АБВГЗ
19 Декември, 2018 | 17:00
Напиши отговор
Оценка: +6
Вярно е, големите хотели ги проверяват редовно, но дребните минават между капките. НАП не са вчерашни. Но тези, които се категоризират от нашата администрация я карат по-лежерно. Някой да е чул отчет каква е събираемостта на пустия му минимален туристически данък? Бай Митьо саламов ли беше, шпеков ли, как се справя с положението? Вярно е и за заплатите, но не съвсем. Отдавна има праг за заплатите,който е добър, но някои специалности са заплатени много,много над прага, а други не.Все пак квалификацията си казва думата.Така трябва.Не може камериерката колкото майстор готвача или сервитьора,макар че липсата на кадри удря всички. А нашите мишоци са си мишоци, при това наши. Щом ги избираме едни и същи толкова години или ги обичаме,или сме серсеми. Те че са некадърни две мнения няма,значи вината е у нас.
Анонимен
#20 от ПРАВЕДНИЯ
20 Декември, 2018 | 17:10
Напиши отговор
Оценка: -3  +4
ОТНОСНО ХОТЕЛ АУГУСТА, ДА ГОРИШ В АДА КОПЕЛЕ СЕЛСКО
Анонимен
#21 от Стоян Тинтиков
20 Декември, 2018 | 21:41
Напиши отговор
Оценка: -1  +1
Само мошеници крадци и измамници от а до я
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.