КЪДЕ Е МИНЕРАЛНАТА ВОДА НА ХИСАРЯ?

30 Януари, 2017
16 коментара

    През 2012 година в страната е одобрена програма „Стратегия за управление на дейностите при минералните води”. Изпратени са въпросници до 111 общини, които имат на територията си минерални извори. Основният въпрос е за инфраструктурата на минералните находища. Получени са отговори от 45 общини. Пита се такъв въросник пристигнал ли е в община Хисаря и кой е отговорил на въпросите?

    През 2016 година Министерството на околната среда и водите стартира тази програма. Одобрени са проектите на девет общини: Разлог, Полски Тръмбеш, Велинград, Бургас, Сапарева баня, Септември , Панагюрище, Минерални бани и Берковица. Те получиха финансиране за проектите за ефективно използване на минералните води. Националният анализ показа, че водопроводната мрежа на минералните води е стара, изхабена, има нужда от основни ремонти, изграждане и доизграждане. Затова в тези проекти на общините са включени реконструкция на съществуващи и изграждане на нови водопроводи, помпени станции, събирателни резервоари, изграждане на санитарно- охранителни зони и т. н.

   Една от общините, вкючени в програмата – Септември,се отнася до село Ветрен, където има минерална вода със 72 градуса температура. В тяхната програма е предвидено  водата да достига до училището и до детската градина и да ги отопля. За сега има изградени две бани – в село Варвара и в Пазарджик.

    Още един пример – село Баня, община Панагюрище. И там се работи по тази програма.

    Защо в Хисаря няма минерална вода?  Според експерти проблемите са три:

  • Санитарно- охранителните  зони

  • Състоянието на фондажите и каптажите

  • Водосъбирателните съоръжения.

Пропусната е голяма възможност  в община Хисаря с външно финансиране да се решат належащи проблеми по инфраструктурата за добиване и разпределение на минералната вода за лечение, СПА услуги и бутилиране.

    Все още не са изградени санитарно- охранителни зони около източниците, включително и около тези, които се стопансват от община Хисаря. Пример- Красновски бани. Някои от съществуващите санитарно- охранителни зони се нуждаят от ремонт, освежване, декорациа, за да станат част от естествената среда, в която са изградени. В 90 процента тези зони са в парковите площи.

     Не се вслушахме в пророческите думи на Ванга за сегашния и бъдещ проблем с водата. От години се знае, че дебитът на минералната вода в Хисаря е спаднал. Раздават се разрешителни с виртуали количества вода.

    Другият проблем е свързан със състоянието на източниците. Последният каптиран извор е „Чобан чешма” в средата на 50 – те години на ХХ – ти век. Сондажните разработки са от годините между  1955 – 1965 година. Първите се експлоатират повече от 100 години, а вторите – над 50 години.

    На всички трябва да е ясно, че това е една динамична хидросистема, която в определени моменти се нуждае от човешка помощ. Необходимо е да се направи професионален преглед на състоянието им и в зависимост от изводите  да се предприемат необходимите действия.Ето един елементарен пример: както с времето в човешкия организъм плаките се отлагат по къровоносните съдове, така и водата, която е кръвта на земята, отлага своите минерали по стволовете на сондажите и те с времето намаляват дебита си. Това, обаче, се доказва със съответен мориторинг, за който е трябвало да се прояви инициатива, но за съжаление нас и тук ни няма.

    Проблемите щяха да бъдат с един по- малко, ако бяха предвидени последствията от несъобразеното с реалността раздаване на разрешителни за ползване на минерална вода от каптаж „Момина баня”. Ако се въведе регулаторен режим за тези, които ползват водата , хората, които искат да се изкъпят в общинската баня, нямат гаранция, че ще има вода. Да не говорим за водопиен павилион „Момина баня”. Там трябва да гадаем кога има, кога няма. Проблемът около този източник се задълбочават. Издадени са нови разрешителни за ползване на минералната вода.

    Затова изходът е един: изграждане на водосъбирателен резервоар и суха камера за оползотворяване на денонощния дебит на извора. Трябва да се премахнат всички съоръжения от каптажа, които в момента се явяват и замърсители, поради налагащото се обслужване. Нека не забравяме, че от тази вода пием ние и всички гости и лекуващи се. Губим доверието на гражданите, губим престижа си  като международен туристически град .

    Но... решение има. Може да се търси целево финансиране от Министерството на  околната среда и водите и то много бързо. Може да се търси финасиране от бюджета на общината. Но най- сигурното и бързо реализиране е изграждане на съоръжението със средства на сдружение от тези, които ползват водата. Такъв опит в община Хисаря има и не е нищо ново.

    Дотогава ще трябва да почакаме, за да бликне минералната вода такава, каквато я помним. Така е, като през 2012 година управляващите не са се включили с проект за реконструкция  на съоръженията  на  хисарската минерална вода.

                                                                                                                       Тракийски Cвят

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Анонимен
#1 от ь така
30 Януари, 2017 | 15:18
Напиши отговор
Оценка: +10
А, така! Добре сме се наредили! Да се грабват екологът и кметицата и в Министерството на околната среда и водите! От врата на врата да вървят, но проблемите да се решат. Иначе отиваме на кино.
Анонимен
#2 от Държавни минерални води
30 Януари, 2017 | 16:55
Напиши отговор
Оценка: +16
Хисарските води са държавни и разрешителните се издават от Пловдив. Питайте там. На колегата по-горе ще поясним, че в общината еколог няма. За кметица не сме много сигурни.
Анонимен
#3 от Отвратен
30 Януари, 2017 | 20:19
Напиши отговор
Оценка: +13
Дано най-после, след 50 години, почистят почернялата от мръсотия мраморна чаша на колонадата!
Анонимен
#4 от кмета да покаже, че е стопанин
31 Януари, 2017 | 09:24
Напиши отговор
Оценка: -1  +18
За намаляването на дебита се алармира още от 80-те години на миналия век!Още тогава се говореше, че увеличаванета на броя на легловата база и от там на потребителите са достигнали до критичната си точка. Нека да се върнем назад и да видим по времето на кои кметувания се дадоха най-много строителни разрешения за хотели. Алчността е па път да затрие курорта, а това че кметската администрация спи и проспива всичко, което може да бъде проспано е ясно не от днес или вчера. Тяхната логика сигурно е, че щом изворите са изключително държавна собственост, да си се оправя държавата. И така спането продължава, без да се замислят, че общината взема курортна такса, че хотели плащат данък сгради и такса смет, че там работят хора от общината и т.н. и т.н. В един момент може да се окаже (дано не стане), че въпросната колонада, която отдавна трябваше да бъде ремонтирана, но поради некадърността на администрацията за малко не беше изпуснато финансирането, ще се превърне в паметник на безхаберието ако остане без вода. Всички сме свидетели как една по една чешмите се запечатват под различни предлози, но истината е че водата не достига. При това не достига не от вчера и то независимо от това, че вече не функционират не един и два санаториума. Множеството потребители, изникнали на тяхно място си вземат своето и е крайно време някой да се замисли по въпроса. Ако трябва и специална сесия на общинския съвет да се направи със съответните специалисти от МОСВ и Басейнова дирекция, защото Хисаря не е случаен град, но кой да ти мисли за такива работи, като има далеч по-важни неща, като например да се дърлят разните групички в съвета и да показват мускули и да мислим кой на кого каква мръсотия да направи. Ето тука да ги видим нашите избранници, мислят ли за общината или само за гушите си. И тази кменица и екипа да взмат да се размърдат най-после и да покажат, че са живи, бе хора. Мандата си тече и заплатите си текат, а насреща нищо. Избрахме ги, уж че са по-кадърни, но май засега оставаме излъгани. Нагласиха се едни конкурси за политическите квоти, нагласят се и други явно и никой не мисли, че ЕКОЛОГА на общината е ключова фигура и не само сметищата и хигиената са приоритет. Все пак сме община с два курорта, някой помни ли го това! Нали уж имахме позиции по министерства и агенции! Де ги? Май позициите са само думи и прах в очите! Май администрацията не е слуга на народа, а политкоректен слугинаж! И стига вече с тези доводи, че това е държавно и онова е също държавно. Като е така хич да не си избираме кметове, а да минем на държавно управление. Вяка община си има стопани, които трябва да показват, че са живи и да вземат отношение по всичк, което се намира на територията и, иначе за какво са ни. Пено можем да го плюем, но на времето показа, че може да се пребори с държавата за баните. Нека не забравяме, че борбата я започна той.
Анонимен
#5 от yrr
31 Януари, 2017 | 10:17
Напиши отговор
Оценка: +13
Браво на горния коментатор. Ясно, точно, разбрано. Дали ще го прочетат в общината? Дали ще се трогнат като прочетат как нищо не е наред? Нямало еколог. Ами има кмет и заместник- кмет и 17 общински съветници. Г-н Султанов да включи този въпрос в дневен ред на сесия. И това министерство стига е давало разрешителни. Знаем, че двама с хотел до западната порта искат да правят басейн. И ...хоп, пак вода от баните. А идващите в града да псуват. Отиде градът, той без вода какъв град с извори е?
Анонимен
#6 от Манипулация
31 Януари, 2017 | 12:13
Напиши отговор
Оценка: -9  +2
Поредната статия на тема "Предишните нищо не са свършили", с недоприписан половината текст, защото иначе би си противоречала със заглавието !
Анонимен
#7 от кой си бе
31 Януари, 2017 | 13:41
Напиши отговор
Оценка: -1  +13
Ти пък кой си? Тук пишат, че от 50 години не са проверявани каптажите, а ти - обвинявали миналите управници. Стига с тая Ганева. защитавайте си я на бъдещите избори! Нали искала да се връща! Тя беше близка с Байсейнова дирекция, на нея и отваряха вратите, та затова общината има милиони дългове. Сайта, опишете ги тези дългове, та да видим кога са натрупани.
Анонимен
#8 от Редакцията
31 Януари, 2017 | 13:52
Напиши отговор
Оценка: +11
В този сайт не се преписва. Само се анализира и коментира и се търсят специалисти за консултация, само когато трябва. А това, че са използвани факти от националната програма, това само подчертава, че преди хисарския анализ, има основание за разсъждения. А за дълговете - ето, пред мен е справката от финансистите на община Хисаря. Интересни неща ще разберете, ако я видите.
Анонимен
#9 от До Редакцията
31 Януари, 2017 | 14:16
Напиши отговор
Оценка: -1  +13
отговор на #8 »
Публикувайте я тази справка, ако не ви затруднява, защото има много хора, които няма от къде другаде да се запознаят с нея. Наистина искаме да я видим, щом е толкова интересна. А щом от 50 години не са проверявани каптажите (както пише някой по-горе), значи от тогава до сега, никой кмет не си е мръднал пръста ! Много от тях имат по над 20 години във властта - и преди и след десети Ноември - като съветници, кметове, партийни ръководители, административни началници и т.н. Изводът е само един - хората на властта в Хисар, винаги са били просто службари, на които не им пука за града, а само за властта. Цялата редица портрети пред кабинета на сегашната кметица ! Защото всеки от тях е имал възможността, да потърси сметка на предишния - за злоупотреби или най-малкото - за затваряне на очите ! Но никой не го е направил - защото не е мислил за града, а за службицата и собствената си власт ! Това е най-вредната традиция в община Хисар и както изглежда - продължава, и ще продължи занапред. Жалко за китното градче.
Анонимен
#10 от до който го прочете
31 Януари, 2017 | 17:20
Напиши отговор
Оценка: -1  +13
С недомлъвки проблеми не се решават! Или всичко се публикува, или възприемаме публикация като клюкарска! (извинявам се предварително). Проблемът е изключително сериозен и не е от вчера и днес, за да се търсят вчирашните и днешни виновни. Лошото ще стане ако нищо не се прави по въпроса. Прав е предишния коментатор, защото ако се окаже, че ние избираме управниците за да свършат определена работа, а те в отговор си гледат само службицата, заплата и някакакъв личен келепир, значи, че са чисто и просто най-обикновени негодници(пак се извинявам и дано не съм прав). Нека някой най-после да покаже, че мисли за общината и хората, аман от службаши и дембели! Стига сте ни гледали отвисоко, щото ако ние направим същото на изборите, жална ви майка! Общината е възникнала около водата! Накрая да не пием колективно по една студена вода, заради нечий мързел,некомпетентност и безхаберие! И не забравяйте, че живеем в малък град и ще дойде време да си търсим сметка. Не ни мислете за толкова прости.
Анонимен
#11 от 1122
31 Януари, 2017 | 17:41
Напиши отговор
Оценка: +12
Точно така. Всеки, който е бил кмет, не е задълбочено погледнал на този проблем. Но да не забравяме, че хотелите с басейните, които ползват минералната вода, възникнаха след 10 ноември 1989 г.
Анонимен
#12 от ОРАКУЛА И ООН гледат
31 Януари, 2017 | 20:19
Напиши отговор
Оценка: +7
Кажете си какво се случва в Хисаря от 10 ноември 1989 година до сега!!! Как пропиляхте богатството подарено от Майката Земя!!!
Анонимен
#13 от Малко история.......с факти......
08 Февруари, 2017 | 09:59
Напиши отговор
Оценка: +8
отговор на #12 »
През 1985 година бяха приети най-важните закони на прехода ,които разделиха собствеността на държавна и общинска и определиха нашата минерална вода в гр.Хисаря /21 бр.мин.извори/ като държавна, а мин.извори в с.Красново и с.Старо Железаре като общинска собственост.Тогавашната администрация направи искане към министерствата да се проверят всички извори /дебит ,състав ,охранителни зони ,състояние на каптажи и сондажи/ преди да се премине към разпореждане с тях.Проведена беше единствената до сега открита сесия с мин.съвет по тези проблеми. По наше искане беше проведено и заседание на мин.съвет по тези въпроси в гр.Хисаря ,със кметовете на всички общини, имащи отношение по тези проблеми.Наше беше искането 50% от концесионното плащане на потребителите да се връща в Общините, за да се решават инфраструктури проблеми.Решението ,което се взе в Хисаря ,след много спорове беше и остана и до сега -30% от концесионното заплащане да остава в Общините на територията на които се намират тези богатства.Но в последствие се оказа ,че Общината ни е по-лош стопанин от държавата -концесията на с.Старо Железаре -предоставена на много "Специална цена" ,а тази на с.Красново-след три мандата около 380хил.лева загуба.Разрешителният режим също е сложна процедура ,общината е изолирана от него и не може да влияе.Но това не е извинение-трябва да се работи много в тази насока и с министерствата и с концесионерите на наша територия.Проблемите са много и трябва да се решават един по един .Добре е, че се преборихме за баните ,за плажа и т.н. ,но ако ни носят загуби и ги отдаваме за жълти стотинки, или губим от тях...трябват гъвкави и навременни решения.Предложихме сесия, специално за това наше богатство в новия общински съвет 2016,дано да стане ......В момента се работи по охранителната зона на извор "Банче"-администрацията има виждане и прави срещи по тези въпроси ,но ние естествено очакваме и оценяме само видимите резултати ,макар някои да водят след себе си загуби и разходи.......
Анонимен
#14 от дано
08 Февруари, 2017 | 19:03
Напиши отговор
Оценка: +6
Това се казва коментар. Да научиш подробности около минералната вода, да си наясно какво става в общината. Имам съмнение, че този коментар е написан от човек, който е вътре в проблема. Това е или бивш кмет, или общински съветник, който знае за какво ходи на сесии. Ако пък отговорът е от общината, ура, да ръкопляскаме, че най- после разбрахме, че са живи. Очакваме дали на сесия ще се разгледа въпроса за хисарската минерална вода. Но щом като има такъв компетентен човек, дано настоява това да стане. А за Красново - пак пропаднахме. Пак нищо не стана с концесионера.
Анонимен
#15 от До Ирина
11 Февруари, 2017 | 12:51
Напиши отговор
Оценка: +5
Чета и не вярвам, че има толкова заблудени хора. Как може да се твърди, че един лидера на партия се е преборил с държавата за баните???????Та не виждаме ли всички, че баните не функционират, затворени са. Хайде да зададем въпроса колко разрешителни за трасе за минерална вода са одобрени от Общински съвет след 2000 година да кажем.Кой е бил председател , кои са били съветници. Нека видим кой милее за града и кой не. Попитайте и сегашните - как са давали разрешение? Или пак ще има политически чадъри и ще се крием зад сайтове и личности. Дайте ни отговори. Или само празни приказки ще си пишем и говорим!!!!!!!
Анонимен
#16 от От Ирина
11 Февруари, 2017 | 17:53
Напиши отговор
Оценка: +3
В правилника на Общинския съвет пише, че на сесия граждани могат да задават въпроси. Там са кметът - инж.Дойкова, председателят на Общинския съвет - Гатьо Султанов, трима бивши кметове - инженерите Пирянков , Макавеев и Ганева, има и един съветник, който 20 години е във властта. Те да отговорят защо за Хисаря се дават толкова разрешителни. С цената на какво? Услуга за услуга ли?Аз питам и някой ден ще напиша кой ми отговаря и кой мълчи като пукал.
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.