ХИСАРЯ ОЖИВЯВА

07 Юни, 2019
4 коментара

На 7 юни в град Хисаря започва VIII-я Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода“ 2019. 

В рамките на три конкурсни дни на сцената в Народно читалище „Иван Вазов 1904“ изява ще имат 200 творчески състави /с 1500 участници/ от България, Румъния и Иран. Организатори на Балканския шампионат по фолклор са община Хисаря , НЧ „Иван Вазов 1904“ – град Хисаря, Euro Folk Academy! Шампионатът се провежда под егидата на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАФФ. 

Тази година едновременно с конкурсната програма на шампионата ще се проведе и съпътстващото събитие „Споделени традиции – път през времето“. Целта на новата инициатива е да се представят и популяризират сред гостите на Балканския шампионат по фолклор и туристите на Хисаря едни от най-характерните и достигнали до наши дни елементи от местната традиционна култура на града и на селищата от община Хисаря. В проекта са ангажирани голяма част от фолклорните групи, развиващи дейност на територията на общината. За онагледяване на културното наследство на хисарския край във фойаето на читалище „Иван Вазов“ са разположени:

 -Етнографска сбирка, която включва старинни детски, женски и мъжки носии от различни населени места на община Хисаря; домашна тъкан; накити; кукерски маски; битови предмети и обреден реквизит от края на XIX и нач. на XX в. ,

 -кът за демонстрации и обучения на домашни женски занятия; 

 -Кът с оцветявки на шевици и носии за най-малките - „Рисувай и учи“.

 Съпътстващата програма включва още обновено издание на фотоизложбата „Фолклорът – споделено познание. Минало, настояще, бъдеще”. Тази година проектът включва над 100 фотографии на официалния фотограф на ЕАФФ Георги НУЦОВ. 

За осми път се провежда и Конкурс за традиционни хлябове с участието на местни и гостуващи фолклорни състави. В края на шампионата хлябовете ще бъдат дарени на Дома за стари хора „Св. Иван Рилски“ в село Старосел. 

На 8 юни, събота, от 18 часа започва и дефилето на участниците с маршрут от центъра на град Хисаря до читалището. В 19.30 е официално откриване с изявата на домакините от Танцов клуб „Хисарски ритми“ към НЧ „Иван Вазов – 1904“ . Хисаря с ръководител Рангел Неделчев. 

 В рамките на шампионата всички участници ще имат възможност да получат билети за безплатно посещение на Археологическия музей и обектите от Археологическия резерват на Хисаря! 

Image title

Image title

Тракийски свят

ЕТИКЕТИ:

Коментари

Анонимен
#1 от Мария
09 Юни, 2019 | 11:32
Напиши отговор
Оценка: +3
Чудесно!
Анонимен
#2 от стига смешки
12 Юни, 2019 | 22:57
Напиши отговор
Оценка: -1  +12
Градът е в ступор и то се вижда,липсват туристи,липсват инвестиции,липсва стоителство и реконструкции.И няма как да е иначе когато той се управлява 4 години от една некадърна жена без сърце,а когато един кмет управлява без сърце,градът боледува.Хубавото е, че краят на тази 4 годишна мъка наближава!
Анонимен
#3 от Не остана
13 Юни, 2019 | 21:21
Напиши отговор
Оценка: +6
Кои ще са кандидатите за новия мандат? Голямо затишие все още. Ганева, Дойкова, Гатето, Иванов, БСП-то с неясна кандидатура - Марковски, Ива Вълчева, Рахова, Митко Кацарски, за Вълко също се чува, Велко дългия без него не минават избори, други?
Анонимен
#4 от Бързате преди решенията
14 Юни, 2019 | 18:22
Напиши отговор
Оценка: +2
ЧАКАЙТЕ, ВСИЧКО ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ! Сега търсете вестник "Хисаря днес"
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.