ГРИЖАТА ЗА КУЛТУРНО- ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО В ОБЩИНА ХИСАРЯ

08 Януари, 2020
16 коментара

                                            Култура означава чувствителност...

Хайде да видим колко чувствителна е община Хисаря към културно- историческото наследствов общината! 

Имам предвид това, намиращо се извън границите на Римската крепостна стена и по-конкретно в Старосел. 

Защото за това, което е в град Хисаря, нещата стоят по друг начин.

Там оглавяваниятот д-р  Маджаров Археологически музей харчи годишно по 200000 лв. 

А колко се харчи за опазване и развитие на културно- историческото наследство в Старосел ?

Нула. Така е вече четиринадесет години.

Какво има в Старосел? Непроучено праисторическо селище, изобилстващо от керамика, Тракийски култов център „Четиньова могила”, тракийски храмове „Хоризонт”, „Маньов дол”, „Вълчи зъб”, Тракийска царска резиденция и храм на Зевс и Херана Кози грамади, тракийски каменни светилища „Гарнов камък”, „Каменица”, „Ел дермен”, „Сборови грамади”, над сто и двайсет големи тракийски гробници, три ранно християнски базилики, едната от които е била манастирска, разрушени при набезите на аваритеV-VIвек, много преди официалното покръстване на България. 

 Има свидетелства, че през ранното средновековие тук е било седалището на Левкийската епископия. И кой знае още какви и колко безценни културно- исторически паметници има!

От язовир Пясъчник на юг до връх Кози грамади на север, и от река Кошовица на изток до Красновски банина запад , цялото землище на Старосел е един природен, археологически парк. Или поне има всички дадености да стане някога такъв, ако Старосел успее да се пребори с общината.

Хайде да видим каква е съдбата на тези паметници на културата! ТКЦ „Четиньова могила ” , опазен 2500 години след отварянето му за посещения през 2005 година, за  четиринадесет  години вече е с невъзвратими поражения. 

Каменните блокове на крепидата от югоизток се рушат от влагата и натиска на земната маса. Вулканичният туф, от който са направени стените и полуколоните накръглата камера, се разпрашава и руши, цветовете на боите избледняват. Дървената защитна конструкция е изядена от червеите. 

Подпирана многократно чака подходящ момент да се срути върху нечии глави. Покривните плоскости са пробити и текат. Таблата със снимките на ценните предмети, открити в храма отдавна, са захабени и наплюти от мухите.

Няма да описвам състоянието на останалите обекти, защото ще стане много дълго, само ще кажа, че са оставени на произвола на съдбата и се рушат от атмосферните условия и недобронамерени човешки дейности.

Но да се върнем на „Четиньова могила”! С всяка изминала година посетителите бавно, но устойчиво намаляват, защото няма нищо ново, което да видят, а и никой не си прави труда да ги привлича.

Храмът е собственост на държавата, разбирай Министерство на културата, но се стопанисва от община Хисаря. 

Една много удобна за общината схема – не отговарям за нищо, но прибирам печалбата. 

Когато в началото на 2016 година по мое настояване бяхме пред реалната възможност за изготвяне и финансиране на комплексен проект за електрифициране, изграждане на защитна конструкция, монтиране на инсталация за поддържане на температурно – влагостен режим и изграждане на туристически информационен център, мъгляво ни беше обяснено, че това не е работа на староселции да не си пъхаме носовете, там, където не ни е работата. 

Само, че за староселци тези културно- исторически паметници са нашия капитал и на нас не ни е все едно какво се случва с тях и какво ще оставим на бъдещите поколения.

Твърдо съм убеден, че при желание от страна на общината НИЕ щяхме да намерим начин и възможност този проект да стане реалност.

Всъщност община Хисаря няма причини да се тревожи. Постъпленията от Тракийския култов център в Старосел, макар и постоянно намаляващи за сега, редовно потъват в пясъците на общинския бюджет, вместо , каквато е разпоредбата на Закона за културното наследство(чл. 12 , ал 10) „ Приходите от тези обекти да се изразходват за дейности по опазване на културните ценности, консервация и реставрация, за музейни и други дейности, свързани с опазването на културното наследство ”.

Но, какво значи тук някакъв си закон?

А от 2005 година  до сега Тракийският култов център „Четиньова могила” е спечелил на община Хисаря над 700 000 лв. Говорим за чиста печалба, след приспадане на разходите за издръжка. Сами виждате, че 700 000 лв. са пари , с които могат да се направят доста неща за културно-  историческото наследство на Старосел.

Другото е още по – фрапиращо. 

През 2016 година след дълги преговори и увещания от моя страна археологът проф. д-р Иван Христов прие да се завърне и да работи в Старосел.

Винарска изба„ Старосел ” осигури финансирането и беше разкрита Ранно - християнската базилика в местността„Разкопаница”.  На следващата година същият този проф.д-р Иван Христов сформира екип от специалисти от СУ и УАСГ- София за изработване на Проект за реставрация , консервация и социализация на Ранно- християнската базилика. 

Финансирането пак беше поето като задължение от Винарска изба „ Старосел ”. Дори и заданието за проекта беше изготвено от екипа на проф. Иван Христов. Трябваше само да бъде съгласувано собщина Хисаря. Един подпис.

И тук започна едно чакане, едно протакане, едно увъртане... 

Два месеца. После топката беше прехвърлена на Общинския съвет. Още един месец. Лятото мина. 

Хората от София отначало звъняха всяка седмица с плахата надежда, че златният подпис вече е сложен, докато накрая и те  -  наивниците като мен,  проумяха, че тук има нещо. Но какво? Един Господ знае. 

Последните им думи бяха: „Е , такова нещо никъде другаде няма”. През това време, изморени от чакането и засегнати от това, че не им позволяват да си дадат парите за такова благородно дело, Винарска изба „Старосел” оттеглиха подкрепата си за проекта.

Някой може ли да ми обясни какво беше това при положение, че не искам нито лев от общината? 

Каква е тази грижа за културно- историческото наследство, което е достояние на цялата нация, не на мен, не на Старосел?  Аз нямам обяснение...


     От няколко месеца Сдружение за развитие на Старосел, основано от г-н Милко Запрянов, в лицето на неговия изпълнителен директор г-н Ненко Кабаджов ходи по мъките, за да прокара по линия на Местната инициативна група един проект за развитието на туризма в Старосел. Проектът се казва „ Ландшафтен археологически парк” и обхваща тракийското светилище „Гарнов камък” - параклис „ Св. Спас” и тракийски храм „Хоризонт”- ТКЦ „ Четиньова могила ”. 

Нает е първокласен проектантски екип от София, с богати знания и опит, изготвил и спечелил финансиране с десетки подобни проекти. И какво от това? 

Проектът нямаше да види бял свят,  ако не бяха настъпили някои кадрови промени. 

 Този път спирачката щеше дадръпне главният архитект на общината.

 Това е болната ми тема. Това е и най-важният въпрос, от чийто решаване зависи бъдещето  на Старосел.

Така беше до сега. В Старосел смятаме , че така повече не може да продължава. Искрено се надявам в новия бюджет на общината приходите от Тракийски култов храмв Старосел да постъпват в отделен параграф и да се използват за издръжката на храма, за дейности по опазване на културните ценности, за разкопки, консервация и реставрация, за музейни и други дейности, свързани с опазването на културното нинаследство.

                                                До сега не искаха да ни чуят. Дано сега да ни чуят!

                                                               Матея Гудев-кмет на село Старосел

                                                            ТРАКИЙСКИ СВЯТ            www.trakiaworld.com

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Анонимен
#1 от Един трезвеник
08 Януари, 2020 | 19:03
Напиши отговор
Оценка: +19
Какво става? Изтрезняхте ли вече? Г-н Гудев е написал статия с много факти, на които трябва да обърне внемание г-жа Ганева. Ще стане ли? Иначе тя е напълно трезва, когато още в първия работен ден на 2020 назначи на тракийския култов храм бившия кмет на Старосел Иван Жутев. Голяма работа са това политическите поръчки.
Анонимен
#2 от Кмете,
08 Януари, 2020 | 20:10
Напиши отговор
Оценка: -7  +9
Четири години с Дойкова какво направихте ? Нормален въпрос задавам. Колкото до Жутев - явно някои бивши кметове освен за политически назначения, за друго не стават. Къде бяха последните четири години бившите кметове на Старосел и Красново, някой знае ли? Че Ганева им е намерила по една служби а на общинската хранилка, за честита нова 2020-та година !
Анонимен
#3 от Стоянка
09 Януари, 2020 | 10:42
Напиши отговор
Оценка: +14
Ами то в материала пише какво е направил кмета на Старосел. Мъчил е да има разкопки, спонсор е намерил, ама я колко време е чакал един подпис от бившия кмет. А Ганева си беше калинкина и в предишното си кметуване..
Анонимен
#4 от равнис!
09 Януари, 2020 | 12:02
Напиши отговор
Оценка: -5  +15
Защо мълча досега др. Грудев? Пропусна първия мандат, който беше и мандат на Дойкова, и изведнъж драма! Общината не полага грижи! Досега полагагаше ли? Я, тоз достоен военен как се събуди изведнъж. Който го е писал това явно си мисли,че с новия мандат освен кмета на общината е сменено и населението. Иначе е прав донякъде! Обаче да не се прави на онуй мръкнало Румен Радев, а да седне и да се разбере с всички институции. Толкова.
Анонимен
#5 от Староселецz
09 Януари, 2020 | 12:29
Напиши отговор
Оценка: -1  +10
До "равнис"! Явно не познаваш работата на г-н Гудев от първия му мандат.Той тези въпроси винаги ги е поставял,но нямаха чуваемост от отговорните институции. Вярвам,че г-жа Ганева ще застане зад проблемите,поставени от кмета на най-проспериращото село от общината и те ще намерят решение,защото това е бъдещето на Старосел.!!!
Анонимен
#6 от Пералня
09 Януари, 2020 | 14:14
Напиши отговор
Оценка: +14
отговор на #5 »
Най - проспериращото ли? Превърнаха селото ни в цигански бардак. Бербера и Гагарин с лакомията си напълниха селото със сливенски цигани, а младите избягаха. Просперира резиденцията на руската мафия, която няма нищо общо със Старосел и в която малкото останали Староселци са само слуги! Винарската резиденция е съвсем друго село с други закони и жители. И на всичко отгоре, Жутев който регистрира някога сливенските цигани, за да гласуват за него и ГЕРБ, и вече са най-влиятелната прослойка в селото, беше възнаграден от Ганева с трудов договор.
Анонимен
#7 от 321
09 Януари, 2020 | 19:08
Напиши отговор
Оценка: -4  +4448
Bai Neno imaniara deto ograbi mogilite neka toi da sponsorira
Анонимен
#8 от SS
11 Януари, 2020 | 18:19
Напиши отговор
Оценка: -1  +6
Мълчи, 321, че имам такива факти кой е крал от староселските могили, че свят ще ти се завие!
Анонимен
#9 от До 8
11 Януари, 2020 | 19:23
Напиши отговор
Оценка: +5
Като имаш факти дай ги на прокуратурата на телевизията иначе лъжеш.
Анонимен
#10 от До 9
11 Януари, 2020 | 21:00
Напиши отговор
Оценка: -2  +4
Ти ли ще ми даваш съвет къде да ги дам? Аз решавам да ги давам ли някъде. Комунизмът свърши отдавна, за да ми нареждаш.
Анонимен
#11 от Кажи си
13 Януари, 2020 | 09:13
Напиши отговор
Оценка: +2
Кажи си, Иване! Така рече Петър Стоянов на Иван Костов. Така че кой каквото има да казва, да си го казва! Всеки знаем по нещо, но се оказва, че не знаем нищо. Затова е пълно с морални хора, който ни дават акъл. Или си кажете, или ако ви стиска си кажете. За всички се отнася. Най-паче за моралните.
Анонимен
#12 от pravoto
15 Януари, 2020 | 16:33
Напиши отговор
Оценка: +6
Нещо нова сесия, документи, прозрачност, отдаване на имоти и регулация ....
Анонимен
#13 от Чети
16 Януари, 2020 | 14:27
Напиши отговор
Оценка: -6  
На сайта на общинския съвет са качени докладните.
Анонимен
#14 от Трезво
20 Януари, 2020 | 10:45
Напиши отговор
Оценка: +9
А сега и Нено Жутев се готви за началнически пост в общината. Малко по малко старите муцуни пак на хранилка в общината.
Анонимен
#15 от хф
20 Януари, 2020 | 12:01
Напиши отговор
Оценка: +8
Никакви докладни няма на сайта Не лъжете!азаздддд
Анонимен
#16 от ?
21 Януари, 2020 | 18:57
Напиши отговор
Оценка: +8
Това тъпак,простак и некадърник Нено Жутев,ако го нагласят,жална ни майка!
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.