ГОДИНАТА ЗАВЪРШИ С ОГРОМНА ПРЕГРЪДКА МЕЖДУ ГЕРБ, БСП, СДС

29 Декември, 2018
35 коментара

Два дни преди края на 2018 година, Общинският съвет в Хисаря се събра на извънредна сесия. В дневния ред бяха включени :

  • Докладна за приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата  за определяне  на местните данъци на територията на общината, допълвана с пет решения през януари 2011, декември 2011, на 17 декември 2013, на 23 декември 2014 и на 13 септември 2016 година.

  • Докладна за план- сметка за приходите и разходите на такса битови отпадъци за 2019 година.

    Както всички знаем, докладните на общинската администрация се разглеждат на заседание на постоянните комисии към Общинския съвет и председателят на комисията изразява становище на сесията. Интересно защо, обаче, на тази сесия беше внесено становище на комисията по Бюджет и финанси, антикорупция и конфликт на интереси с председател инж. Бойко Гавраилов и членове Пенчо Шапков, инж. Георги Пирянков, инж. Атанас Куковски и Гатьо Султанов, което не бе внесено и разгледано от комисията по Устройство на територията, инфраструктура, благоустройство и околна среда с председател инж. Вълко Макавеев. В тази комисия са още инж. Пенка Ганева, инж. Пенка Рахова, инж. Атанас Куковски и инж. Ненко Костов.

    Сега ще ви се изясни всичко. Преди една година Административният съд – Пловдив отмени решението на хисарските съветници от 5 септември 2017 година за опрощаване на данъците на фирмата на дъщерята на Данчо Кощелаков от 75 хил. лв. Тогава се проведе сесия на Игнажден и заинтерисованите лица поискаха да се плаща от фирми и юридически лица, създадени в населените места извън града след 2013 година, една пета от данъчната оценка. Оказа се, че това се отнася за две фирми – Натура – фит, построена с европейски пари за около 6 милиона лева и Агрокомерс 98 на известния Куковски. Този отговор бе даден от Данчо Кощелаков, който беше достатъчно честен в оня момент.

   Но... мина година и какво се е мислило, какво се е разнищвало, какво се е кроило, знаят само тези, които на извънредната сесия отново поставиха този въпро. Предложението беше направено от председателя на комисията „Бюджет и финанси, антикорупция и конфликт на интереси” – инж. Бойко Гавраилов. Той поиска юридическите лица след 2013 година да плащат една пета от данъчната оценка. Гатьо Султанов веднага реагира и изрази несъгласие с това предложение, което би облагодетелствало само четири фирми – Натура- фит / фирма на дъщерята на Данчо Кощелаков/, Агрокомерс 98 –,Балкантабако и Валхала. Но тъй като Балкантабако и Валхала не са подписали подобно искане, остават само двете фирми. Куковски  обвини  Султанов, че заблуждава всички и попита може ли фирма, която плаща 20 хил. лв. данъци да плаща  10-20 пъти по- скъпо, отколкото са услугите, които и извършват. Но Султанов продължи, че Общинският съвет не бива да приема поднормативни актове , с които да облагодетелства фирми да плащат една пета от данъчната оценка.

Инж. Пенка Ганева защити предложението на Гавраилов, защото според нея това решение нямало да бъде специално за тези две фирми, а за всички, създадени след 2013 година.  Инж. Макавеев беше на мнението на Султанов и изказа  опасение, че с това решение  тези фирми може да поискат да им се върнат парите от 2013 година насам. 2013 година стана повод за обяснения от главния финансист на общината – Диляна Анатонова, която разказа, че е имало такова решение за 2013 година, но след това не се прилага.

     Цялата тази дискусия даде възможност на Ива Вълчева – председател на Общинския съвет да отвори предварително подготвената страничка с точката от правилника, за да оправдае предложението на Бойко Гавраилов. И като се стигна до гласуване, съветниците от ГЕРБ, „Коалиция за Хисар”, и БСП гласуваха ЗА и уредиха фирмите  с една пета от данъчната оценка за таска смет. Против бяха инж. Вълко  Макавеев, инж. Ненко Костов, Гатьо Султанов и д-р Стефан Недевски. Тъй като се гласува най- напред предложението на комисията, чак след това съветниците гласуваха   промила за таска смет – 0.2. Шестима се въздържаха.

    Другото интересно на тази сесия беше, че не бе уважена докладната на кмета на общината с предложението за туристическия данък. Отново председателят на комисията по бюджет и финанси – инж Гавраилов трябваше да разкаже за дългите дебати на заседанието  и да припомни на присъстващите, че той, инж. Куковски и Стоян Найденов били в конфликт на интереси, та предложението на комисията ще бъде обяснено от инж. Георги Пирянков. И  Пирянков предложи за хотел с една звезда данъкът  да е 45 стотинки, за две звезди – 55 стотинки, за три и четири здезди – 60 стотинки. Вълчева даде възможност  да се гласува предложението на комисията и изобщо не съобщи предложението на Дойкова, което бе различно, и съобразено с предложението на Консултативния съвет по туризъм. И си гласуваха предложението на комисията пак онези съветници от трите партии. Куковски, Найденов и Гавраилов не гласуваха , тъй като имат хотели. Гатьо Султанов, инж. Вълко Макавеев и инж. Ненко Костов бяха против, очаквайки да се представи на гласуване предложението на общинската администрация, но какво от това? Затова попитах бившия председател на Общинския съвет – Гатьо Султанов как се чувства след такава сесия, а той отговори:

  • Това, което е морално грешно, не може да бъде политическо вярно.

А може би всичко, което бе гласувано от коалиция БСП, Коалиция за Хисар и ГЕРБ  стана, защото на миналата сесия беше решено заседанието на 28 декември да бъде закрито и нямаше хора в залата, които да видят какви ги вършат техните избраници.

В живота кой знае защо, бедният е все  ощетен. Ако това решение мине през юристите на Областната управа в Пловдив, какво се получава? Бедните ще плащат увеличен промил такса смет, а  богатите и известни сегашни и бъдещи съветници, ще плащат една пета от данъчната оценка. Няма оправия – би казал бедният, докато богатият кара скъпата си кола.

                                                                                                   ТРАКИЙСКИ СВЯТ

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от Безсрамие
29 Декември, 2018 | 15:56
Напиши отговор
Оценка: +27
Жалко за Дойкова. Как ще кара още девет месеца с четирима привърженици в Общинския съвет? Сега вече мнозинството ще си уреди всичко, а общината върви към фалит.Г-жо Дойкова миналата година ти оспори решението в съда, направи го и сега.
Анонимен
#2 от До #1
29 Декември, 2018 | 16:43
Напиши отговор
Оценка: +21
Четиримата съветници не са привърженици на Дойкова, а на правотата и законността и са се опитали да защитят интереса на населението на общината. Публикувайте за какви суми става въпрос?!
Анонимен
#3 от а
29 Декември, 2018 | 18:06
Напиши отговор
Оценка: -1  +22
Гочо Пирянков и онова нещо Митко Нейчев не са от четиримата. Вълко е плаващ. Най-твърди са Ненко, Ганьо и доктора. Защо никой не пише че вдигнаха данък смет за населението?
Анонимен
#4 от Гласоподаватели
29 Декември, 2018 | 18:12
Напиши отговор
Оценка: -1  +21
Не разбираме нещо. Нали Пирянков от "Защита", за когото гласувахме, беше към зелените, защото помогна на Дойкова да стане кмет. Сега защо гласува с калинките? Айде с БСП, защото сигурно не може да забрави, че е бил първи секретар на БКП, с ГЕРб, защото и Бойко е офицер, ама какво е харесал толкова на Куковски, та е против докладните на Дойкова? Не разбираме и това е. Да не защитиш интересите на общината, не ни се вижда редно.
Анонимен
#5 от ДОЧУЛ
29 Декември, 2018 | 19:49
Напиши отговор
Оценка: -1  +22
Случайно чух как калинката на стълбите на общината каза: " Идват избори!"Размислих се какво може да означава това - че ще е първи в листата на СДС на тези избори, или че до изборите трябва да си уреди всички лични въпроси, използвайки това, че е съветник.Хвърли ме в тревога този човек. Пък и като прочетох, че фирмата "БИ къмпъни" е осъдила Министерството на регионалното развитие и е получила разрешение да строи и прави басейн в Археологическия резерват, съвсем се обърках кой е царят, кой е господарят, кой е пъдарят....
Анонимен
#6 от Да
29 Декември, 2018 | 20:25
Напиши отговор
Оценка: +18
Гочо знае,че това му е края. Дойкова е просто фигурант.Калинката иска пак да диктува, а БСП? Такова животно нема! Нема и да има. Жалко за хубавата ни община. Всичко е в нашите ръце.
Анонимен
#7 от Минчо Попов
30 Декември, 2018 | 16:17
Напиши отговор
Оценка: -6  +13
Никой от общинския съвет няма мислене на общественик,егоисти алчни посредствени люде,Гатьо е по подъл от старите наглици Вълко Гочо ,марионетките от БСП са мерзавци от класа, най уместно е Куковски и Костов да се изправят директно на избори да реши народа кой да кара влака,но нямат смелост да го направят.
Анонимен
#8 от ЕЙ, ДА
30 Декември, 2018 | 18:48
Напиши отговор
Оценка: +16
Как да няма животно БСП? Нали едната им членка е председател на Общинския съвет, другият член е председател на общинската организация на БСП, имат членка председател на МИГ. Членът го вкара въпроса за опрощаване на дълговете на Кощелаков, та стигнаха до съд- община срещу Общински съвет миналия декември. Членката сега го вкара в тоя декември пък в най- подходящата комисия за една пета да плащат две прочути фирми, да не би сега да си ги мерят кой е ПО, ПО - НАЙ? Те и тримата са се втрещили в стола на кмета още от сега, ти викаш, че нямало БСП! Или има и друг член за вкарване в кметската стая наесен?
Анонимен
#9 от Ненко Костов
30 Декември, 2018 | 18:49
Напиши отговор
Оценка: +23
Редовна сесия, докладни, общински съветници, гости на сесията, всичко изглежда нормално.Събраните такси от ТБО не са достатъчни да заплатим таксите на сметището в Карлово.Нормално и логично е да се повишат нашите такси за битови отпадъци. Такава и докладна внесе кмета Дойкова за повишение на таксата ТБО с 0,2 промила.В този момент е направено и предложение от две фирми,които искат да плащат една пета от такса смет,която по закон и наредба се изчислява по данъчна оценка.Настъпват дебати,точката се отлага за извънредна сесия.Има предложение извънредната сесия да бъде закрита,тъй като може да се коментира конфиденциална информация. Извънредна сесия,докладни,общински съветници,няма гости в залата.Всички съветници са на линия ,няма отсъстващи и екскурзианти. Председателят на икономическа комисия Бойко Гавраилов одобрява докладната и прави предложение фирми, въведени в експлоатация след 1 януари 2013 година да плащат една пета от такса смет, мотиви няма.Султанов възразява,настъпва смут,Куковски обвинява Султанов в манипулации, председателят на общинския съвет приканва главния счетоводител да "замазва",но Антонова отказва да цитира заучената фраза на някои господа, следва гласуване и решението е прието с предложеното допълнение. Крайният резултат е: на всички граждани и селяни на община Хисаря им се увеличава таксата смет с 0,2 промила, а на две известни фирми, на едната от които управител е общински съветник им се редуцира до една пета от дължимите такса смет.Смях в залата, наглост до безумие, няма Срам .Единствено да се допълни в протокола, че Куковски не е гласувал.Смях и пак смях.
Анонимен
#10 от Данъкоплатец
30 Декември, 2018 | 19:13
Напиши отговор
Оценка: +19
Моля,Г-жа Дилянова, да Обясни в крайна сметка с цифри, какво ще се получи ако докладната мине през Областна управа ,освен това, което всички разбрахме ,че Агрокомерс и Натура-Фит ще плащат 1/5 от такса смет?
Анонимен
#11 от Смърт
30 Декември, 2018 | 20:15
Напиши отговор
Оценка: -17  +3
Мамкави мръсна само вдигате боклуци мръсни проклети да сте до девето коляно мръсници долни
Анонимен
#12 от Ние сме твърди
31 Декември, 2018 | 08:22
Напиши отговор
Оценка: +15
Ние комунистите раждаме социалисти, социалистите раждат социалистчета и така до края на света. Не се чудете ако в листата на БСП е или Марийчето или Танчето Кощелакова. За тях и за сливите без костилки вече писа в Агропловдив
Анонимен
#13 от театър
31 Декември, 2018 | 10:50
Напиши отговор
Оценка: -10  +8
Има нещо гнило тук.Гледах репортажа от сесията,подкрепящите кметицата вуйчо Гочо Пирянков и Митко Нейчев,който е солоташак на Вълко,гласуват ЗА.Вълко който знае ,че решението ще мине,гласува против за да изглежда като мъченик.Винарска изба Старосел е спонсор на Дойкова за изборите,да не забравяме,че и те са облагодетелствани.
Анонимен
#14 от еби, учи
31 Декември, 2018 | 13:35
Напиши отговор
Оценка: +18
Комунистите са виновни за всичко.Те ни научиха на морал,състрадание, кражби,идеали и търпеливост.Калинката, този пътпъдък,обаче се оказа добър ученик.Едно време в цеховте за Нова година, му събирахме пари за помощ,а сега за Нова година, ще му плащаме данъците. Научи се от комунистите да "ЯХА" народа. За това, че ползва земите ни без договори майка му ни праща на съд да си търсим правата.Данъчни оценки контейнери,бели петна,правно основание,ала бала портокала.
Анонимен
#15 от Радка Иванова
31 Декември, 2018 | 19:29
Напиши отговор
Оценка: +19
След четири часа и половина е Нова година. През октомври 2019 година ще има избори за кмет на община, кметове по села и общински съветници. Сега е време да преосмислим тази, която си отива, и да намерим най- правилните хора за новите избори.Не може по 20- 30 години да си все на власт. Нужни са нови, умни, културни хора, с нови възгледи за развитието на общината. Иначе пропадаме.
Анонимен
#16 от от сайта
01 Януари, 2019 | 09:16
Напиши отговор
Оценка: +18
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА! ПЪЛНИ ХАМБАРИ СЪС ЖИТО, РУЙНО ВИНО В БЪЧВИ, ЧЕРВЕНА ЯБЪЛКА В ГРАДИНА! ДА СТЕ ЗДРАВИ КАТО КРЕПОСТНАТА СТЕНА НА ХИСАРЯ!
Анонимен
#17 от БСП
01 Януари, 2019 | 22:28
Напиши отговор
Оценка: +13
отговор на #12 »
Може и Минчето Раховата, да речем!!
Анонимен
#18 от 1111
02 Януари, 2019 | 14:06
Напиши отговор
Оценка: +12
Минка, едва ли...
Анонимен
#19 от да
02 Януари, 2019 | 20:14
Напиши отговор
Оценка: +13
Всички са едни и същи лайна, излязли от един и същи задник. Пенки, Гочета мочета, все едно. Интереса клати феса. Всички са деца на БКП. Избройте ги еди по един и ще ги видите. Няма изключения. Който отрича лъже.
Анонимен
#20 от ххх
03 Януари, 2019 | 14:38
Напиши отговор
Оценка: +12
Това не е БСП, а Благоутробни Самодоволни Помияри,нямащи нищо общо със социалистическите идеи. На всички стана ясно,че има договорка между калинките и кощелаците за въпросните данъци.Всичко останало е блъф. Пак гласувайте за петковци,пенки,минки и други подобни мазни лъжци.
Анонимен
#21 от Правилно коментирате
04 Януари, 2019 | 11:28
Напиши отговор
Оценка: +13
Дано и на изборите да гласувате правилно. А именно - С ПРЕФЕРЕНЦИЯ за ваш познат, роднина, човек който знаете че е читав. Нищо, че калинките, пенките, пенчовците и гочовците пак ще са на първите места в листите ! Вие можете да ги изринете от общинския съвет веднъж завинаги ! Да, те ще плащат на циганите, ще притискат работниците си, ще раздават маратонки и кебапчета. Но това няма да им стигне, ако ВИЕ гласувате, за който и да е друг - с Преференция ! Не ги оставяйте още четири години да дерибействат.
Анонимен
#22 от 123
04 Януари, 2019 | 18:17
Напиши отговор
Оценка: -1  +10
отговор на #21 »
И какво като гласувате с преференция??????? Че нали и сега беше така - с преференция влезнаха Витев, Мустакова, Вълчева, Рахова, Чинарчето, Александров, Ганева, Нейчев и Пендев. Няколко общински съветника от изброените казали, че началника така им казал да гласуват. Затова на следващите избори гласувайте за тези, които нямат началник и се вслушват в хората, които са им гласували доверие, за да са там.
Анонимен
#23 от Пак си ги избирайте
05 Януари, 2019 | 12:10
Напиши отговор
Оценка: -1  +12
Кой е началника? БСПенчовците имат наглостта да разправят,че ГЕРБ и Дойкова вдигнали данъците. Ами ако не беше явната договорка вдигане за населението и намаление за Данчо Бедния нямаше как да има. Проста сметка. Четиримата от БСП плюс Вълко,Гочо,Митко,Недевски,Нено и Гатьо стават 10 човека. Но, не би! Интереса си е интерес. Нека сега кажат това ли им е визията за България или просто това са гьонсуратите на общината. Пък и те и Гочо са си доказани предатели на интересите на избирателите. И онуй нещо Нейчев, който е пълна пародия на понятието съветник. Не че другите не са!
Анонимен
#24 от кой знае как
06 Януари, 2019 | 10:22
Напиши отговор
Оценка: +7
Абе някой да знае как се казва телевизията на БСП? Ей, директорът и е племеникът на Васил Коларов - Любомир Коларов. Боже, тия хора животът ли искат да връщат назад... или с тази телевизия смятат да вземат изборите.
Анонимен
#25 от А?
07 Януари, 2019 | 09:57
Напиши отговор
Оценка: +9
отговор на #23 »
Сметката е проста,но ще видим кой как е гласувал ако секретара агент даде зор да се публикуват протоколите. Бай Неч,доктора и Гатьо със сигурност ще са гласували против.Останалите са в схемата
Анонимен
#26 от ПРЕФЕРЕНЦИИ
07 Януари, 2019 | 10:12
Напиши отговор
Оценка: -1  +6
Я прочети коментара на бай Неч,прочети и написаното горе и ще видиш, че Дойкова е без подкрепа. лошо ще е до изборите. Но ние сме си виновни.Преференции и само преференции, никакви партийни листи!!!!!!!!!!!!!!
Анонимен
#27 от До 123
07 Януари, 2019 | 14:05
Напиши отговор
Оценка: +6
отговор на #22 »
Теб нещо май те бъркат преференциите, а?????????? С колко преференции влязоха изброените от теб, защо не го напишеш ? Имаха по 40-60 преференции ! Знаете ли как треперят партийните лидери, да не ги измести някой "нейчев" ? Но може да не е "нейчев" - може да е някой който наистина заслужава. На практика всеки кандидат може да събере 50 преференции. Лошото ще стане когато научат циганите да гласуват с преференции. Тогава ще се наложи ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да гласуваме преференциално, за да намалим тежестта на платените цигански гласове. Има и друг вариант - двама (или повече) чисто нови съветници цигани например от Кръстевич и Красново. Преди години имаше един костюмиран мустакат циганин от Беловица - добре си търгуваше гласа на сесиите и изкара два мандата !
Анонимен
#28 от Вазелин Маслинов
08 Януари, 2019 | 11:01
Напиши отговор
Оценка: +6
"ГОДИНАТА ЗАВЪРШИ С ОГРОМНА ПРЕГРЪДКА МЕЖДУ ГЕРБ, БСП, СДС" Заглавието може да се промени в следния вид "ГОДИНАТА ЗАВЪРШИ С ОГРОМНА ПРЕЕБ@ВКА ЗА ИЗБИРАТЕЛИТЕ ОТ ГЕРБ, БСП, СДС". На добър път, уважаеми другарки и другари, да Ви е честит новия налог за Новата 2019 година, а на печелившите наградата от 2013 година! На прееб@ните, да не се отчайват и да запомнят, че на изборите през настоящата година местата могат да бъдат сменени. Тогава без вазелин!
Анонимен
#29 от GORG
08 Януари, 2019 | 13:14
Напиши отговор
Оценка: +5
Браво, Веселине! Да ги сменим!
Анонимен
#30 от Буда
08 Януари, 2019 | 14:14
Напиши отговор
Оценка: +4
Този общински съвет е една от най-голямата пародия...Помияр до помияр, незнам как си лягат вечер и заспиват спокойно след такива нагли решения в ущърб на населението и защитаване на лични интереси. Не са виновни тези "еничари", след като има кой да ги търпи. Докато всеки един не осъзнае, че без гражданско общество и ежедневен контрол няма да има промяна, а то няма и да има защото няма свободно мислещи хора, които да се борят за справедливост! АМИН!
Анонимен
#31 от GORG
08 Януари, 2019 | 19:11
Напиши отговор
Оценка: 0
Изредете ми 17 човека без тия в общинския съвет за нов общински съвет. Чакам.
Анонимен
#32 от Стоян Тинтиков
09 Януари, 2019 | 02:53
Напиши отговор
Оценка: -3  +16
Минко метала, Кочо мочо, Наско циганина, Куковицата за председател, Елин началника, Митьо шафрана попа, Цоката от общинска охрана, Атанас Бочуков, Сандо, Мрьсола, Румен Бабача, Цецо пьрмака, Колю тънката, Малин Кулин, Иван чолака, Ванко пича, Николай киреча, ето 17 достойни люде за нов общински съвет, за кмет на тази листа Кольо Главата образован в чужбина с познания в хазарта, зам. Кмет Гайтана този екип с нищо не отстъпва от сегашните фекалии в общината
Анонимен
#33 от Tyuf
09 Януари, 2019 | 03:24
Напиши отговор
Оценка: -5  +14
Има по достойни Видол вафлата, Марин джапуна, Боби работил в БАН, Мима Гешева, Дочко доктора, Васил от новия дом, Минчо Чавгов, Лазар Чавгов, Боцмана от сот, Миро доктора, Йовко на месара сина, Тодор байтата, Митко киселото на крумида работника, Добри Врьгов шеф на портала на Аугуста,Йвсн Дойков брат на сегашната кметица да има приемственост, Стефан Балтона, Дон баро
Анонимен
#34 от Перин
10 Януари, 2019 | 19:53
Напиши отговор
Оценка: -16  +1
Дойкова ще се кандидатира за втори мандат.
Анонимен
#35 от до Tyuf
13 Януари, 2019 | 14:04
Напиши отговор
Оценка: -2  +4
Това Tyuf от ТЮФЛЕК ли произлиза? ВСИЧКИТЕ ЩЕ БЪДАТ ПО-ДОБРИ СЪВЕТНИЦИ ОТ ЕДИН ПРОСТ ТЮФЛЕК! ХА ХА ХА ХА! Ако иска, Ирина Кирилова може да ме цензурира за обиден коментар, понеже твоя явно не е такъв!
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.