Мохд Абуаси: Мюсюлманите се радикализират, а службите ни бездействат...

29 Декември, 2016
0 коментара


 

                                  д-р Мохд Абуаси

Мюсюлманите се радикализират, а службите ни бездействат по нареждане „отгоре”. За това предупреди пред Фрог нюз експертът по радикален ислям Мохд Абуаси. Ето какво разказа той:

- Г-н Абуаси, преди няколко дни се разбра, че терористите в Алепо разполагат и използват българско оръжие. Как е стигнало чак до там?
- Още преди две години съобщихме, че българското оръжие, което се продава на Саудитска Арабия, Катар и на ЦРУ, заминава за Сирия по различни канали и в крайна сметка стига до терористите. Става дума за оръжие за стотици милиони долари. То е произведено във ВМЗ Сопот, изнесено е от фирма в Лясковец. Вижда се, че е опаковано между юни и ноември 2015 г. Това означава, че терористите от Алепо са се снабдили с него през тази година. Част от оръжието е тръгнали оттук със самолети. Те пътуват за различни летища, но кацат в Турция. Оттам оръжието се претоварва на тирове и се пренасочва за Сирия през турско-сирийската граница. 

- Каква ще е сега съдбата на това оръжие?
- То се конфискува. Ще е коледен подарък на сирийската армия и съюзниците им. 

- Какво става с бунтовниците, които преди няколко дни бяха транспортирани до Турция? 
- Турският президент Реджеп Ердоган през последните месеци преговаряше с руснаците от името на терористите. Оказа се, че държавата, която има най-силната карта и най-голямо влияние върху терористите е Турция. Турция, Саудитска Арабия и Катар реално финансират терористите в Сирия. Но тези, които имат думата в Северна Сирия е именно турското правителство. Т. е, всичко минава през Турция.

  - За какво точно се договориха Русия и Турция?

- Тяхното споразумение е, терористите от Източен Алепо да не бъдат ликвидирани. Между другото за 24 или за 48 часа 4500 терористи щяха да бъдат убити. Но по политически причини руснаците позволиха на Ердоган да сключи с тях сделка. Те най-вероятно се надяват, че Ердоган ще направи подобен жест, като отдели част от т. нар. „умерена опозиция” от по-неумерената като „Фронт ал Нусра” и „Ал Кайда”. Ердоган пък пое ангажимент към руснаците да воюва именно срещу терористични организации като „Ал Кайда” и „Ислямската държава”.

- Е той не ги ли прие в страната си?
- След като видя, че те наистина са заплаха за Турция, реши да се включи във войната, но само срещу част от терористите. Тези, които ги прие ще ги използва. Те няма да имат избор, освен да воюват в Северна Срия срещу кюрдите и „Ислямската държава”. 

- Искате да кажете, че Русия се надява Турция да се справи с т. нар. „умерената опозиция”?
- Това, което американците не можаха да го направят, руснаците се надяват, че турците ще го сторят. 

- Вие допускате ли, че сметките на руснаците може да излязат криви?
- Основната част от терористите няма да слушат Турция, която на практика ги създаде и ги въоръжи.

 -  Това означава ли, че ситуацията в Алепо и Сирия, като цяло, няма да се успокои толкова бързо, колкото ни се иска?

- Битката за Алепо приключи. От тук насетне държавата ще започне да възстановява разрушенията. Ще продължава да воюва с терористите, с цел да ги отблъсне колкото се може по-далече от околностите на града. Все пак те все още имат капацитет да хвърлят ракети от покрайнините на града. Там имат и военни бази.

- А каква ще е съдбата на „Ислямската държава”?
- Чака се решението на американското правителство за нейното ликвидиране. Засега администрацията на президента Барак Обама не бърза с това, докато не постигнат техните си политически цели в Ирак и Сирия. Сега ще видим дали Доналд Тръмп ще предприеме политика за бързото ликвидиране на ИД. При всички случаи съдбата на ИД в Ирак и Срия е обречена . С намесата на Русия, Иран и „Хизбулла”, бъдещето на ИД е обречено. Въпрос на време е. Намесата на американците само бави този процес. 

- Какво всъщност иска САЩ?
- Иска бази в Ирак, иска присъствие в този регион и разбира се пълен контрол. Иска компромиси от Башар Асад по отношение на политиката му със САЩ и мирен договор с Израел. Това, обаче няма как да се случи.

- Атаките в Европа, продължават. Победата в Алепо ще успее ли да намали тези атентати!
- Не. Не е изключено Турция да пусне част от бягащите терористи в Европа. 

- Те ще минат ли през България?
- Ако е по суша, ще минат оттук, разбира се.

- Как България успя да се съхрани от терористичните атаки?
- Никой няма интерес да насочи терористите към нас. Ние водихме протурска политика, която може би беше унизителна за България. Може да нямаме атентати, но в момента в България тече голям процес на радикализация на мюсюлманите у нас. Това става под ръководството на салафитски елементи и „Мюсюлмански братя” в България.

 -  Колко радикализирани мюсюлмани шетат у нас?

- Мога да говоря за стотици, ако не и повече. Говорим за стотици, но по моя преценка цифрата е по-голяма. Това е голямата опасност за бъдещето на страната. Многократно алармирах за съюза между „Мюсюлмански братя”, уахабити и турските служби, които действат на територията на България, под финансовата помощ на посолството на Саудитска Арабия и Катар. Случващото се у нас е много по-голяма опасност от един терористичен акт. Защото под заплаха се намира бъдещето и териториалната цялост на страната ни. Тези хора ще бъдат уред в ръцете на Ердоган и други сили за шантаж, изнудване и дестабилизация на българските правителства. Колкото повече търпим това, толкова опасността става по-голяма. Видяхме, че мюфтийството не случайно излезе с декларация в джамиите да се молят за жертвите на Алепо и за жертвите на преврата в Турция. Т е. ние виждаме едно политизиране на мюфтийството. Виждаме още , че присъствието на салафитите и на „Мюсюлмански братя” в мюфтийството расте. Отношенията на мюфтийството с посолствата на Турция и Саудитска Арабия се задълбочават. 

- Какво правят службите при това положение?
- Според мен те бездействат. И не защото не искат и не знаят за всичко това, а защото им е наредено отгоре да не действат. 

- Това защо се прави, за да сме добри съседи на Ердоган ли?
- Или да въртим добър бизнес с него. И така, и така.

 - Може ли битката за Алепо да се приеме за началото на края на войната срещу  тероризма?

- Не, но е голяма крачка срещу него. 

 - Как медиите я отразиха? Имаше ли спекулации?

- Искам да поздравя терористите от „Ал Кайда” и „Ислямската държава” за техният голям успех при използването на западните и световни медии. Джихадистите  получиха огромна  подкрепа по отношение на случилото се в Алепо и Сирия. Клиповете, които направиха и пуснаха, бяха излъчени по цял свят. Целта им беше пропаганда срещу руснаците и режима на Башар Асад. И тази цел успя. Всичко, което се излъчваше по медиите, беше изфабрикувано. Всеки знае, че в Западен Алепо нямаше нито една световна медия. Кадрите, които се изъчваха се правеха от терористите. Именно те ги пращаха след това  до медиите.  На кадрите трябваше да се види, че руснаци тероризират местното население.

 - Как реално изглеждаха нещата в Алепо през последните дни?

- Истината е, че именно терористите тормозеха цивилното население. Именно те ги лишиха от храна и от лекарствата. След като започнаха да се изтеглят, се видя какви складове с храна и лекарства имат. Стреляха срещу всеки цивилен. В рамките на три месеца забраниха на хората да излизат от Източен Алепо. Накрая под турски натиск, след договорка между руснаците и турците, Ердоган нареди на терористите да пуснат цивилните.

 - Къде отидоха хората, след като бяха освободени?  

- От 130 000 души в Източен Алепо, 108 000 избраха да останат при  режима на Башар Асад. Дори тази част от цивилните, които трябваше да бъдат евакуирани с автобуси, предпочетоха да останат при режима. Това е истината. В Западен Алепо са загинали повече цивилни от ракетите на терористите.  Голяма част от тези ракети са български.

 - Москва информира, че в Алепо са открити складове с българско оръжие. Защо властите у нас мълчат, все едно, че нищо необичайно не се е случило?

- Какво да кажат, че продават оръжие на Саудитска Арабия, Катар и САЩ ли?! Те знаят много добре къде отива това оръжие. Още преди две години алармирахме за това. Ние не храним директно терористите, а индиректно-като продаваме оръжие на тези, които ги хранят.

 - Не постъпваме ли лицемерно като онези държави, които заявават, че уж се борят с тероризма, а на практика го създават и поддържат?

- Ние винаги сме били част от този лицемерен свят, още когато официално поканихме и приехме терористите. Тогава им създадоха името „сирийска опозиция”. Терористите дойдоха у нас и дори  направиха конференция в Правец по покана на Николай Младенов и българското външно министрество през 2012 г. Никъде по света не съществува „умерена опозиция”. Американците измислиха този термин, за да различат по-меки и по-твърди терористи. Те са тези, които бомбардират, тези, които използват ракети и оръжие срещу  цивилни хора като метод за  промяна на властта. Щом е така, означава, че  не са нищо друго от  терористи.

 - Колко терористи са загинали по време на войната в Сирия и колко цивилни са загубили живота си?

- Около 30-40 000 терористи са загинали и между 200-300 000 цивилни граждани. По-голямата част от тях са станали жертва на джихадистите , а не на режима.  Твърденията, че  половин милион за загубили живота си не отговарят на истината. На много места сирийската армия не настъпва с една единствена цел-да намали броят на цивилните жертви.

 - Могат ли бежанците сирийци вече да се върнат в родината си?

- От 25 млн . граждани, в Срия в момента живеят 17 млн . Не казвам, че нещата са розови, но тези хора живеят с достойнство в собствената си страна. В Сирия започнаха нещата малко по малко да се оправят. Най-големите градове са под контрола на режима. Там е стабилно  и вече  няма война.

 http://frognews.bg/news_125660/Mohd-Abuasi-Miusiulmanite-se-radikalizirat-a-slujbite-ni-bezdeistvat-po-narejdane-otgore/

                                                                 Интервю на Катя Илиева

ЕТИКЕТИ: Свят.;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.